NÅR?
Hold øye med gradestokken snarere enn kalenderen for å finne riktig tidspunkt. Dagtemperaturen bør ligge jevnt under 10 grader når du går i gang, hvis ikke kan du risikere at løkene spirer allerede i høst. Samtidig må løkene få litt tid på seg før frostnettene til å utvikle røtter. Slutten av september kan være riktig tidspunkt i nordlige og høyereliggende områder, mens oktober kan være riktig i sør og i lavlandet.

HVORDAN?
Blomsterløk trives best i løs jord, gjerne sandholdig. Bland eventuelt inn litt kompost før plantingen også. Grav et hull med jevn bunn, pass på at løkene settes med spissen opp. Små løk (krokus, snøklokker) kan spres utover, store løk (tulipaner, allium) er penest i klynger. Tommelfingerregelen er at løken skal settes dobbelt så dypt som den selv er høy. Store løk trenger større innbyrdes avstand enn små løk. Pakk jorden godt rundt løkene, og vann godt, både med en gang og jevnlig fram mot frosten.
Plant i gresset
Dryss krokus eller snøklokker utover gresset – der gjør de seg minst like fint som i et bed! Spre dem utover, og grav et hull til hver løk. Når de har blomstret ferdig tidlig på våren, er det ofte på tide med den første gressklippen, og da klipper du bare bladene deres samtidig.
Plant i krukke
Velg et par ulike løksorter som skal plantes på ulik dybde. Her er det brukt tulipaner og perlehyasint. Til våren vil perleblomstene komme først, og tulipanene litt senere.

1. Fyll på med næringsrik jord med bra struktur. Jorden skal ikke være for kompakt, vannet må få renne gjennom. Derfor er det også nødvendig med hull i bunnen av krukken, gjerne også lecakuler.

2. Mål hvor dypt du skal plante. Her har vi gjort klart et lag til tulipanene, som skal ligge cirka 10 centimeter ned.

3. Fyll på med jord til neste nivå.

4. Perlehyasintene skal plantes ca 7 cm ned. Dekk dem med jord, og vann godt. Krukken gjør løken mer utsatt for frost, og de bør ikke stå i minusgrader over en lengre periode. Sett krukken på et kjølig (under 10 grader) og frostfritt sted.








