Sorg

På ett år mistet Therese moren, søsteren, farfaren og onkelen

Nå reiser hun jorden rundt: - Jeg leter nok etter noe å fylle et tomrom med, og nettopp det gjør verden for meg.

SMILER TIL LIVET: På tross av en tung oppvekst og mange sorger klarer Therese Moen å få mer glede ut av livet enn de fleste av oss.  Foto: Privat
SMILER TIL LIVET: På tross av en tung oppvekst og mange sorger klarer Therese Moen å få mer glede ut av livet enn de fleste av oss. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun har vandret i Himalaya med buddhister, svømt med skilpadder i det indiske hav og klatret på toppen av Kilimanjaro. Therese Moen (27) har i løpet av et drøyt år oppfylt flere drømmer enn mange av oss gjør på en livstid, men hun har også måttet gå igjennom noe av det tyngste vi mennesker kan møte i livet – å miste sine nærmeste.

– Det må sies at jeg har hatt et år som har vært helt surrealistisk, jeg har mistet fire av mine nærmeste og det er meg mot verden nå! Det har vært helt forferdelig og bunnløst til tider, men det er som det er. Jeg får ikke endret det, sier hun til KK.no. 

Det siste året har vært fylt av store kontraster: hun har mistet moren, søsteren, farfaren og onkelen. Og heller ikke livets første 26 år var av de letteste for Askerjenta. 

– Livet mitt har på mange måter blitt lettere det siste året. Det er kanskje fælt å si, men jeg har hatt en kompleks oppvekst med mye bekymringer relatert til nær familie. Sorgen har nå erstattet de mange bekymringer, og en sorg kan være lettere å bære, forteller hun.

Hun har tatt seg tid til å sørge, tid til å gråte og tid til å skrike høyt. Og selv om noen dager har vært så tunge at hun har vært redd for å dø av kjærlighetssorg, har aksept vært hennes viktigste erkjennelse. Og kanskje er det nettopp dette som har gjort at Therese klarer å nyte livet til det fulle, og som sørget for at hun i høst ble nominert til årets eventyrer.

– Jeg er lykkelig! Faktisk så tør jeg si jeg er det lykkeligste lille lykketrollet jeg kjenner! Jeg reiser jorden rundt og leter nok etter noe å fylle et tomrom med, og nettopp det gjør verden for meg, forteller hun.

LES OGSÅ: Cecilie Skog - Før hadde jeg ofte en uro i meg

HIMALAYA: Therese bestemte seg for å reise alene til Nepal og opp til Himalaya etter at moren døde, og gikk opp til Mount Everest Base Camp for å hedre moren og klarne tankene. Foto: Privat
HIMALAYA: Therese bestemte seg for å reise alene til Nepal og opp til Himalaya etter at moren døde, og gikk opp til Mount Everest Base Camp for å hedre moren og klarne tankene. Foto: Privat Vis mer

Fullførte drømmen for mammas skyld

Hennes interesse for fjell og natur inspirerte henne til å flytte nordover til Narvik I 2013, slik at hun kunne kombinere sykepleierstudiene med et aktivt friluftsliv. Men Therese ville ha mer – hun ville se mer, og begynte derfor å planlegge en spennende reise til Asia. 

– Jeg hadde lenge planlagt en tur til India som jeg egentlig skulle ta med en venninne, men hun kunne plutselig ikke bli med. Jeg snakket da med mamma om å dra opp i fjellene og gå. Hun var som alltid min største fan og ville jeg skulle dra, sier hun.

En måned før de skulle reise ble moren syk og innlagt på sykehuset. Hun ville likevel at datteren skulle fullføre reisen de hadde planlagt. Selv etter hun ikke lenger klarte å prate og lå med oksygenmaske oppmuntret hun Therese til å dra, og skrev en lapp hvor det sto: «Det viktigste for meg er at du drar på tur, uansett!» 

– Mamma gikk bort 10. mars 2015, kun 48 år gammel. Jeg var så heldig å få dele sykeseng med henne i 11 døgn før hun sovnet i armene mine. Så 11 dager etter begravelsen reiste jeg alene til Nepal og opp til Himalaya. Jeg gikk opp til Mount Everest Base Camp og reiste deretter noen uker til India, forteller Therese. 

Etter en utrolig reise til Nepal og India kommer Therese hjem og blir møtt med en ny trist nyhet. Kun en måned etter at hennes mor sovnet inn fikk hun telefon om at hennes farfar også brått hadde gått bort. Og i juni rammes hun av nok en tragedie, da hennes 28 år gamle søster blir funnet død i en hytte.

LES OGSÅ: Jeanette solgte alt hun eide og flyttet til Mongolia.

SAVNET: Her er trekløveret samlet, med mamma Mette til venstre, Therese i midten og søsteren Carina til høyre. Foto: Privat
SAVNET: Her er trekløveret samlet, med mamma Mette til venstre, Therese i midten og søsteren Carina til høyre. Foto: Privat Vis mer

Fant trøst i å dele sorgen 

13. juni er en dag som har brent seg fast i Thereses minne, og dessverre har hun fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt søsterens død. 

– Det å ikke vite hva som har skjedd og frykte mange forferdelige scenarioer kan gjøre deg litt smågal. Det har vært en omfattende etterforskning og nå ser jeg bare frem til å få svar, slik at jeg kan gi slipp på mange tanker og komme meg videre, forteller hun. 

Therese mistet faren sin allerede som toåring, og etter at moren døde i mars hadde søstrene funnet stor støtte i hverandre. Nå var også hun borte og Therese måtte møte sorgen nok en gang, men denne gangen alene. Sosiale medier viste seg likevel å være et sted hun skulle få mye støtte og kjærlighet.

– Jeg valgte å være åpen om sorgen fra første stund da mamma sovnet. Det var overveldende! Det var rett og slett magisk å se all kjærligheten som ble gitt meg. Jeg fikk mange hundre meldinger, på innboks og kommentarer. Og jeg kan ikke få forklart hvor mye det betydde for meg, sier hun. 

Når noen sendte henne et hjerte og et lite «jeg tenker på deg», eller lange meldinger som tok lang tid å lese, så kunne ordene og varmen virke lindrende mot det vonde – om enn for bare noen sekunder. 

FALLSKJERMHOPP: Therese er ikke redd for å utfordre seg selv, så da hun dro til Kenya valgte hun bokstavelig talt å stupe i det. Foto: Privat
FALLSKJERMHOPP: Therese er ikke redd for å utfordre seg selv, så da hun dro til Kenya valgte hun bokstavelig talt å stupe i det. Foto: Privat Vis mer

– Jeg opplevde at jeg kjente på to ytterpunkter. Aldri har jeg kjent et slik tomrom eller sorg, samtidig som jeg heller aldri har kjent så mye varme og kjærlighet! Det gjorde sorgen så utrolig mye lettere å bære, og selv om jeg var alene så var jeg ikke det. 

LES OGSÅ: Kreftsyke norske kvinner kaster parykken på Facebook

Fra den dypeste dal til den høyeste fjelltopp

Det nye året så likevel lysende ut for Therese. Allerede 2. januar skulle hun på nok et eventyr – på utveksling i Afrika. Hun gledet seg stort over å oppleve et nytt land, en ny kultur og møte nye mennesker, samtidig som hun fullførte utdannelsen sin. Kun noen få dager etter hun ankom Afrika fikk hun telefon om at hennes onkel var svært syk. 

– Jeg hoppet på første fly og rakk hjem så jeg fikk delt sykeseng med han også noen døgn før han sovnet inn. Han ble kun 46 år. Siden pappa døde da jeg var liten har han vært den nærmeste farsfiguren jeg har hatt. Han var helt utrolig og ingen kan noensinne måle seg med han, forteller Therese. 

– Jeg valgte å reise tilbake til Afrika og fullføre min utdannelse. Dessverre er det nok ikke alle som har forstått at jeg må reise som jeg har gjort, men det har vært min overlevelsesmekanisme, legger hun til.

Oppholdet i Afrika skulle gjøre henne mange opplevelser rikere. Hun utfordret seg selv med et uforglemmelig fallskjermhopp, og avsluttet hele turen med å bestige Kilimanjaro, selveste toppen av Afrika.

LES OGSÅ: Slik er den nye trendferien

MOT AFRIKAS TAK: Med praksistiden unnagjort kunne det virkelige Afrikaeventyret starte, og Kilimanjaro sto øverst på gjøremålslista. Foto: Privat
MOT AFRIKAS TAK: Med praksistiden unnagjort kunne det virkelige Afrikaeventyret starte, og Kilimanjaro sto øverst på gjøremålslista. Foto: Privat Vis mer

Planlegger ekspedisjon på Svalbard

Therese har reist til sammen 6 måneder det siste året og besøkt India, Nepal, Indonesia og flere land i Afrika og Europa. Og bilder fra reisene har hun delt på sosiale medier. 

Sorgen er min å bære, men det hjelper veldig å få delt det med de rundt deg. Jeg er likevel mest glad i å dele glede med andre alt det vakre jeg er så privilegert å få oppleve. Jeg har jo ikke lengre mine nærmeste som jeg kan ringe å snakke om alt med, så sosiale medier for meg har på en måte vært litt erstattende for alt jeg har mistet, forklarer hun.

Det viktigste for henne det siste året har vært å beholde humoren, og sørge for å ha noen å le med og å dele gleder med. Hun velger å fokusere på hva hun har fremfor hva hun har mistet. 

Som nyutdannet sykepleier venter det nå sommerferie og USA-tur. Deretter skal hun tilbake til Afrika i september for å ta Tropemedisin, slik at hun kan oppfylle drømmen om å jobbe med feltarbeid for Leger uten grenser eller andre frivillige organisasjoner. 

Nå flytter hun til morens hytte i Kongsberg for å være nærmere hennes venner og familie, men hun har også planer om å gjennomføre en ekspedisjon. 

– Planen var først en Grønlandsekspedisjon, men etter at onkel døde ble planene endret og jeg bestemte meg for å krysse Svalbard i stedet, siden det krever litt mindre forbedring. Jeg ville sette meg et mål som jeg kunne jobbe mot og som på en måte ville være en avslutning på alt som har skjedd. 

24 april 2017 går flyet til Svalbard, der hun sammen med Hvitserk, en ekspedisjonsgruppe med masse erfaring, skal oppleve nok en uforglemmelig tur. Ønsker du å følge henne videre deler hun sine mange opplevelser og reiser på instagram under navnet theresemo1.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer