Født i feil kropp:

- Jeg er Siri, modell, snart student - og forresten født i feil kropp

For Siri Lehland har det aldri vært noe alternativ å ikke være jente.
– Jeg har aldri følt meg annerledes.

SIRI: – Da jenteperioden aldri gikk over, skjønte vi at barnet alltid hadde vært og alltid ville være en jente. Vi kalte henne Siri, forteller Siris mor. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
SIRI: – Da jenteperioden aldri gikk over, skjønte vi at barnet alltid hadde vært og alltid ville være en jente. Vi kalte henne Siri, forteller Siris mor. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Katja Lehland (53) har to barn, storebror Casper og lillesøster Siri (20). Hun forteller at da barn nummer to ble født, så det ut som et guttebarn. Det fikk blå klær og biler, men så fort barnet bikket året, valgte det dukker og rosa skjørt når det var mulig.

For foreldrene spilte det ingen rolle, det viktigste var å ha to happy barn som var fornøyde og harmoniske. Casper var typisk gutt, og alt som durte og gikk var hans favorittleker.

- En glad, liten jente, født i feil kropp

– Da familiens yngste nærmet seg to år og begynte å snakke, oppfattet vi at dette barnet åpenbart ikke var en gutt. Hun var derimot en glad, liten jente, født i feil kropp. Vi gjorde ikke noe nummer ut av det, men lot barnet selv få velge farger og leker, sier Katja.

– Da jenteperioden aldri gikk over, skjønte vi at barnet alltid hadde vært og alltid ville være en jente. Vi kalte henne Siri, som var det jentenavnet vi brukte da babyen lå i magen min.

- Jeg ville nok valgt navnet Britney Spears, men Siri er også greit. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
- Jeg ville nok valgt navnet Britney Spears, men Siri er også greit.
FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Siri husker ikke så langt tilbake, hun vet bare at hun alltid har vært jente. Hun ler mens hun sier at hun selv ville valgt navnet Britney Spears, men at Siri også er greit. Katja forteller at Siri ofte gikk kledd i stillongs med et koppehåndkle rundt livet i barnehagen, i mangel på skjørt. Dessuten ville hun ha langt hår. Ingen syntes det var rart.

– Det viser bare at Siri har vært løsningsorientert og trygg på seg selv hele livet, sier Katja.

– Og det kan jeg takke deg og pappa for, sier Siri.

– Det høres kanskje klisjé ut, men jeg er svært takknemlig for at akkurat dere er foreldrene mine. Ikke alle ville taklet å få et barn født i feil kropp på en så naturlig måte som dere gjorde.

SKOLEJENTE: Siri visste og viste fra tidlig alder at hun var jente. FOTO: Privat
SKOLEJENTE: Siri visste og viste fra tidlig alder at hun var jente. FOTO: Privat Vis mer

Alltid hatt gode venninner

– Jeg har aldri følt meg annerledes eller blitt mobbet. I etterkant har jeg forstått at jeg har vært utrolig heldig, ikke bare med familien min, men også med venner og miljøet jeg vokste opp i, sier Siri.

– Jeg har aldri hatet eller skammet meg over kroppen min, og nektet for eksempel å dusje i lærergarderoben. Hvorfor skulle jeg det? Skolen tilrettela på alle måter, slik at jeg kunne være akkurat som de andre jentene.

Da Siri og venninnene var i ti-tolvårs alderen, lekte de ofte at de var modeller. De satte opp discokule og speil, og lot som de gikk på catwalken. Katja er sikker på at datteren gikk flere tusen kilometer på høyhælte sko i gangene i huset. Siri elsket leken, og holdt ofte ut mye lenger enn venninnene, som kunne bli litt lei av både klær og stæsj.

Som ungdom kunne Siri oppleve noen ubehagelige kommentarer, men hun lot dem aldri gå inn på seg. Hun hadde lært hjemme at det var bortkastet å bruke energi på personer som ikke ville henne vel.

– Hvorfor går du med kjole? Kunne noen spørre.

– Hvorfor går du med bukser, parerte Siri.

Da ble det ikke sagt noe mer om den saken.

MOR OG DATTER: Siri og moren Katja har alltid hatt et godt og åpent forhold. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
MOR OG DATTER: Siri og moren Katja har alltid hatt et godt og åpent forhold. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

De første modelloppdragene

Selv om det var viktig for Katja at barna ble rettskafne borgere med høy arbeidskapasitet, nektet hun dem ikke noe. De måtte finne ut av ting selv. For Siri forble modelldrømmen det store. Katja reiste mye med jobben, og Siri har bodd i tre forskjellige land. Casper er født i Danmark og Siri i Sveits.

– Du blir god på det du brenner for, sa Katja da Siri ikke ga seg med maset om å bli modell.

Da hun var 12 år, ble Siri stoppet av modellagenter på gaten i London. De fattet interesse for den høye, slanke jenta, og Siri var superstolt. Hun startet karrieren i Milano da hun var 14 år.

Katja var med til utlandet de første årene, men hun lot Siri finne ut av alt både på flyplasser og ellers på de ulike stedene de kom til. Katja sørget for å møte alle agentene Siri fikk kontrakt med. På den måten var Siri rustet til å dra på modelloppdrag til utlandet alene fra hun var 16 år.

– Vi hadde alltid en back up-plan. Hvis jeg for eksempel ikke rakk siste metro hjem, ringte jeg til Über, som hadde mammas navn og nummer. Vi holdt kontakten til jeg var trygt hjemme, sier Siri, og forteller at hun ble mest kjent i Milano og Paris.

– Det var ikke skummelt å reise alene, men det var veldig ensomt. Det skremmer meg allikevel ikke fra å fortsette modellkarrieren hvis det lar seg kombinere med studiene.

Katja støtter datteren: Det ene ikke trenger å utelukke det andre. Det behøver ikke å være enten modellkarriere eller en trygg jobb når Siri er så ung. Men det er smart å ha en god utdannelse å falle tilbake på. Siri er skoleflink, og fikk noen unntak fra fraværsgrensa på videregående. I august begynner hun å studere bærekraft og forretningsutvikling på Høgskolen Christiania i Oslo.

ESTETIKER: – Jeg elsket å tegne som liten, jeg malte ansikt og brukte etter hvert sminke. De estetiske tiltaler meg. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
ESTETIKER: – Jeg elsket å tegne som liten, jeg malte ansikt og brukte etter hvert sminke. De estetiske tiltaler meg. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Blir inspirert av det vakre

– Jeg har alltid likt det som er vakkert, sier Siri.

– Jeg elsket å tegne som liten, jeg malte ansikt og brukte etter hvert sminke. De estetiske tiltaler meg, og jeg er opptatt av kunst og interiør. Vakre ting inspirerer meg på mange måter.

Siri forteller også at hun bestandig har vært aktiv og sosial. Kallenavnet «Langbein» bare smiler hun av. Som modell er hun absolutt ikke for høy med sine 184 cm.

– Selv om Siri tjener penger på utseendet sitt, har hun bein i nesa og er absolutt ingen diva. Derfor er jeg heller ikke bekymret, sier Katja.

– Jeg gleder meg til å flytte til Oslo, og er sikker på at jeg kommer til å trives både på rommet mitt og sammen med de andre jentene i kollektivet, sier Siri.

– Studiene blir første pri, så jobber jeg hvis jeg får tid og mulighet. Det meste har uansett foregått på sosiale medier nå under koronapandemien.

FORBILDE: - Mamma er mitt største forbilde. Når det oppstår en kinkig situasjon, tenker jeg alltid: Hva ville mamma ha gjort? FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
FORBILDE: - Mamma er mitt største forbilde. Når det oppstår en kinkig situasjon, tenker jeg alltid: Hva ville mamma ha gjort? FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Siri har aldri kommet ut av noe skap, hun har vært jente hele tiden. Familien og vennene kjenner henne, og hva andre mener, bryr hun seg ikke om. Selv synes ikke Siri historien er en sensasjon, men hun deler den for å sette mot i andre som kanskje er i en tilsvarende situasjon.

– Det er overhodet ikke noe dramatisk i dette, sier Siri.

– Akkurat som de fleste andre jenter, drømmer jeg om en interessant jobb og familie en gang i fremtiden. Jeg velger å ta ting litt som det kommer. Mamma er mitt største forbilde. Når det oppstår en kinkig situasjon, tenker jeg alltid:

– Hva ville mamma ha gjort?

Da vet jeg at jeg finner den beste løsningen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer