Fryd

- I perioder gikk jeg på jobb, men overnattet på sykehuset

Veien har vært tøff for den australske sukessbakeren Talor Browne (28). To ganger prøvde hun å ta livet sitt.

TALOR BROWNE: Spreke kjoler og skiftende hårfarger – det er Talor. Hun skaper kaos med sine runde bakverk, men er også åpen om at livet ikke alltid føles sprekt og fargerikt.  Foto: Charlotte Wiig
TALOR BROWNE: Spreke kjoler og skiftende hårfarger – det er Talor. Hun skaper kaos med sine runde bakverk, men er også åpen om at livet ikke alltid føles sprekt og fargerikt. Foto: Charlotte Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun kommer inn fra kulda med hodet inni en svær vintage pelshatt. Under den; kritthvitt, nybleket hår. Talor Browne (28) er like kjent for sine spreke kjoler og evig skiftende hårfarger som sine fargerike smultringer. Fra før har hun 15 års erfaring som barista og kaffebrenner i Melbourne, Paris og Oslo, før hun nå får folk til å stå i kø og gape etter smultringer. Firmaet heter «Fryd», og enkelte kommenterer litt snurt på Facebook-siden at hver gang de forsøker å få fatt i en donut, er de utsolgt. 

Alt ser ut til å gå på skinner for Talor Browne, men for bare ett år siden var verden var en ganske annen. Livet er godt, og hun er hundre prosent friskmeldt, men fjoråret var det mørkeste i australierens unge liv. Under Barista Guild of Europe Antwerpen i juli holdt Talor et svært ærlig foredrag, der hun snakket om sin egen psykiske helse. Hun fortalte åpenhjertig om hvordan hun fra mars til desember året før lå og stirret i taket. Videoen av talen ble delt på sosiale medier og andre fora. Responsen var overveldende.  

– Jeg får fremdeles meldinger fra fremmede, mange skriver: «Jeg trodde det bare var meg.» Noen jobber i kaffeindustrien, men langt fra alle. Jeg ville fortelle folk: «Dette skjedde meg – og det er ok.» Når du er nede, føler du deg liten og ubrukelig. Folk i salen gråt etter foredraget, sier Talor. 

LES OGSÅ: Smellen jeg gikk på har gjort meg mer ydmyk

Ville snakke om sin tøffe tid i bransjen 

Da hun ble spurt om å holde foredrag, sto ett tema klart for henne. Mental helse i hennes yrkesgruppe var ikke blitt ordentlig diskutert. Lange arbeidsdager, ofte uten pauser, dårlig lønn i mange land, press fra kunder og press fra arbeidsgiver gjør at mange slutter i ung alder, ifølge 28-åringen.

Hun gjorde en spørreundersøkelse blant kolleger, og støttet seg på andre studier som viste at mental helse blant servitører faktisk er noe å ta tak i. Talor valgte å snakke om sin egen tøffe tid fordi hun har et navn i bransjen, og ville bidra til mer åpenhet. Samtidig ville hun rydde opp i snakket som hun følte vandret rundt etter at hun ble syk. 

LES OGSÅ: Slik forteller du dine nærmeste at du sliter psykisk

Talor Brown har merket psykisk slitasje tidligere, men ikke noe alvorlig før alt toppet seg med mye stress, særlig i tilknytning til jobb. Til slutt gikk hun på en skikkelig smell.  

– Vi har en bulk i døren vår etter at politiet brøt seg inn, forteller 28-åringen, som prøvde å ta livet sitt to ganger. Siste gang to uker før sitt eget bryllup. 

– I perioder gikk jeg på jobb, men overnattet på sykehuset, forteller hun. 

Da katta først var ute av sekken, tok hun valget å snakke åpent om det hun gikk igjennom.  

– Den eneste måten for meg å være sterk på, er å være sårbar. Jeg har slåss og kommet ut på den andre siden som et mye bedre menneske. Det er en kombinasjon av at mannen min ga meg tid og rom til å bli frisk – og donuts som reddet livet mitt, sier hun og smiler bredt. 

Hun skynder seg å legge til hjelpen fra det norske helsevesenet.

– Helsesystemet i Norge er fantastisk, fra sykepleieren jeg møtte, til den dyktige psykologen til det å faktisk få betalt når du er syk. Jeg har aldri tidligere hatt et slikt støttenettverk, sier Talor.

SANNHET MED MODIFIKASJONER: Talor Browne ble frarådet å satse på smultringer eller dougnuts i Norge ­fordi folk her var for opptatt av sunnhet, men det var ikke heeelt riktig ... Foto: Charlotte Wiig
SANNHET MED MODIFIKASJONER: Talor Browne ble frarådet å satse på smultringer eller dougnuts i Norge ­fordi folk her var for opptatt av sunnhet, men det var ikke heeelt riktig ... Foto: Charlotte Wiig Vis mer

LES OGSÅ: Psykiske lidelser rammer rundt halvparten av alle mennesker i løpet av livet

Den store kjærligheten

Hun møtte Andreas (30) tilfeldig på en fest. Seks måneder senere giftet de seg. Et idyllisk junibryllup ved fjorden utenfor barndomshjemmet til Andreas. 

– Jeg vet det høres vilt ut, men det er den mest fornuftige avgjørelsen vi noensinne har tatt. Å gifte seg med ham var en no brainer, sier Talor. 

Hun vet ikke hva hun hadde gjort uten ham. 

Jeg følte en enorm skyldfølelse, og jeg tenkte at det var bedre om jeg ble borte slik at han slapp å ha det vondt.

– At han lot meg være på mitt aller verste og fremdeles elsket meg, betyr alt. Han lå ved siden av meg på sykehuset, laget middag, sørget for at jeg kom meg opp og rakk avtaler. Men han klandret seg selv, spurte hvorfor jeg ikke ønsket å leve til tross for at han var der – om han ikke var nok? Jeg følte en enorm skyldfølelse, og jeg tenkte at det var bedre om jeg ble borte slik at han slapp å ha det vondt, sier Talor, og legger til:

– Andreas er det mest tålmodige mennesket jeg kjenner. Jeg trodde ikke det var mulig å bry seg så mye om hverandre som vi gjør.   

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

Måtte ta muligheten

Talor ble headhuntet til norsk kaffebransje fra Paris i 2012. Hun slapp alt hun hadde i hendene da tilbudet kom. 

– Det var en unik mulighet jeg måtte ta, forteller Talor, som før en måned var gått, sto på Gardermoen flyplass, i 20 minusgrader desember for fire år siden. Nå blir hun værende i uoverskuelig framtid, aller mest på grunn av kjærligheten. 

Mens hun var sykemeldt, møtte Talor sin businesspartner Jørgen André Hansrud, som også har bakgrunn fra kaffebransjen. De deler samme lidenskap og ville ha nye eventyr. Talor elsker å bake og jobbet en periode som konditor hjemme i Melbourne i 2010.

For to år siden dro hun tilbake til Australia for å perfeksjonere donut-kunsten hos «All Day Doughnuts». De ønsket at hun skulle bli, men Talor ville tilbake til kaldere klima og nye framtidsplaner. Snart åpner hun og Jørgen sin egen donut- og kaffesjappe midt i Oslo sentrum. Kaffebrenneriet deres, «Talor&Jørgen», er alt i gang, foreløpig fra leide lokaler, men skal bli in-house-brenneri bak kafeen. 

– Det blir et festlig og fargerikt sted med bra musikk uten spor av minimalistisk skandinavisk design. Her kommer donutsene inn. Du kan ikke ta en donut seriøst, ler Talor. 

Talor elsker å bake, og hennes smultringer med noe attåt har slått stort an i Oslo. Foto: Charlotte Wiig
Talor elsker å bake, og hennes smultringer med noe attåt har slått stort an i Oslo. Foto: Charlotte Wiig Vis mer

Hun er glad for å kunne ta med seg sin kulturelle bakgrunn og tilføre hovedstaden noe nytt.

– Investorene ristet på hodene da jeg sa «donuts». De mente det aldri ville funke, at nordmenn er altfor opptatt av helsen sin. 

Hun ga seg ikke, fortsatte å utvikle oppskrifter og dele ut smultringene til venner. Talor laget 200 donuts hjemme på kjøkkenet til Restaurant Day i februar i fjor og fant en lang kø utenfor døren som fylte hele bakgården. «Fryd» arrangerte en pop-up med donuts på Mathallens Smelteverket, og så tok det av. Innboksen renner over av invitasjoner fra private selskaper, puber og restauranter som vil ha klissete, søte ringer, hun har samarbeidet med Bik Bok, H&M, Handwerk i Botanisk hage, Gutta på Haugen og Territoriet for å nevne noen. 

– Nå vil vi bare gjøre to pop-ups i måneden, men jeg sliter med å si nei og har en venteliste av bedrifter, sier Talor, og registrerer med et smil at sååå sunne er oslofolk ikke. 

– Når folk først skal skeie ut, tror jeg de vil ha kvalitet. Donutsene er laget med presisjon og omtanke, og noen er hybrider fra USA via Australia til Norge, med en særegen vri. De er også superferske og servert innen et par timer etter at de er bakt, forklarer Talor, som innrømmer at hun er ganske sliten etter å ha bakt netter på rad. For tiden har det vært flere pop-ups og private arrangementer i løpet av en uke. 

– Det meste vi har produsert, var 700 donuts for Mathallen, da jobbet vi fem personer i et bankende kjør, men foreløpig tjener vi ikke nok til å ta ut eller betale lønn. Det forandrer seg nå, sier Talor, som ser fram til å selge kaffe og fargerike donuts til søtsugne oslofolk hver dag året rundt.

 

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 4, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer