Lam Fra Brystet Og Ned

Hanna (31) vurderte aldri å forlate ham

I dag er hun og Marcus tvillingforeldre.

STERKT ØNSKE: – Hanna og jeg forsto at det ikke ville bli enkelt, men vi var aldri i tvil, sier Marcus, som fem år etter ulykken ble tvillingpappa til Sigge og Saga. Foto: Jakob Hydén
STERKT ØNSKE: – Hanna og jeg forsto at det ikke ville bli enkelt, men vi var aldri i tvil, sier Marcus, som fem år etter ulykken ble tvillingpappa til Sigge og Saga. Foto: Jakob Hydén Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Det hadde vært en stekende varm lørdagsettermiddag, som nå gled over i en deilig sommerkveld.

Marcus Johansson, da 28 år, var i godt humør. Han hadde venner på besøk, de satt på verandaen, drakk kald øl, hørte på musikk og snakket om alt mellom himmel og jord. Senere skulle de på konsert sammen.

Så bestemte de seg for en dukkert i bassenget. De andre gikk inn for å skifte, men Marcus hadde allerede badebukser på seg og gikk i forveien. Han dro av seg t-skjorta og skulle akkurat til å hoppe uti da han mistet fotfestet på det fuktige terrassegulvet.

Ett eneste øyeblikks uaktsomhet. Med katastrofale følger.

DRAMATISK SKADE: Marcus ble holdt i kunstig koma i en måned for å gjøre helingsprosessen enklere. Foto: Privat
DRAMATISK SKADE: Marcus ble holdt i kunstig koma i en måned for å gjøre helingsprosessen enklere. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Mona Enerly: - Evnene er en gave

Livløs i vannet

– Jeg slo hodet i kanten og falt i vannet med ansiktet ned. Da jeg forsøkte å snu meg rundt, skjedde ingenting – verken armer eller bein adlød. Jeg fikk selvfølgelig panikk og tenkte at nå må noen av de andre komme fort, ellers ender dette ille. Så mistet jeg bevisstheten, forteller Marcus.

Kompisene fant ham livløs i vannet. Først trodde de han tullet, men så innså de alvoret. De dro ham opp av vannet, og han kviknet til og ba dem ringe etter hjelp. Så mistet han bevisstheten igjen.

Samboeren Hanna Sundevall, som var 25, var ikke der den ettermiddagen for seks år siden.

De to var blitt sammen bare tre måneder tidligere, og hun hadde akkurat flyttet inn hos Marcus. Denne dagen var hun på jentetur. Hun ble oppringt sent på ettermiddagen.

– Det var Marcus’ søster som ringte. Vi kjørte sammen til sykehuset. Jeg forsto nok ikke hvor alvorlig det var, sier hun.

På akutten

Slekt og venner samlet seg på akutten i svenske Kalmar.

– En sykepleier sa at vi kunne få komme til pårørenderommet. Det var da jeg forsto at dette var ille, forklarer Hanna.

– Vi fikk treffe Marcus. Han var helt fastspent, og jeg skjønte at han hadde vondt, men han forsøkte å spøke med oss og holde humøret oppe. Det er typisk ham.

En lege forklarte at Marcus skulle inn til operasjon og lurte på om det var noe Hanna ville si til ham. «Jeg elsker deg. Alt kommer til å gå bra», var det som spontant kom ut av munnen hennes.

Det skulle gå over en måned før Marcus og Hanna igjen kunne kommunisere med hverandre.

Sjarmtroll: – Det er herlig å se dem oppdage livet, sier pappaen om Sigge og Saga. Foto: Jakob Hydén
Sjarmtroll: – Det er herlig å se dem oppdage livet, sier pappaen om Sigge og Saga. Foto: Jakob Hydén Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg kunne ikke dø fra Charlotte

Kunstig koma

Fem spesialister opererte Marcus i nesten tolv timer. Etterpå ble han holdt i kunstig koma for å lette helingsprosessen og for at han skulle slippe smertene. Hanna satt ved hans side, hver dag i over en måned. Personalet trosset sykehusets egne regler og ordnet med en feltseng til henne.

– Jeg satt ved sengen hans og pratet. Jeg fortalte hva barna hans holdt på med, hvordan været var og alt som skjedde. Til å begynne med var det jo litt merkelig, ettersom jeg aldri fikk svar, men det vente jeg meg til.

Etter en måned ble Marcus vekket. Sakte gikk det opp for ham at han aldri mer ville kunne gå eller bruke hendene sine. Aldri mer spille fotball med barna sine, Alice og Isac. I ulykken brakk han tre nakkevirvler og ble lam fra brystet og ned.

Verdiløst liv?

– Det var tøft. Det var mange tanker om hvordan livet ville bli. Og så tenkte jeg på Hanna, hva slags liv ville hun få sammen med meg? Ærlig talt føltes det ganske verdiløst.

Men alle tanker på å bryte opp forholdet kunne han raskt glemme. Hanna var ikke i tvil. Hun visste at Marcus var mannen i hennes liv, enten han kunne gå eller ikke!

– Det var ikke noe vanskelig valg. For meg var det selvsagt, forklarer hun.

Nå fulgte en lang rehabilitering på sykehuset. Et par ganger oppsto det komplikasjoner, og Marcus fikk hjertestans, men han klarte seg. Han gikk fremdeles på smertestillende midler som gjorde ham forvirret og urolig, og innimellom fikk han hallusinasjoner.

Mot legenes råd sluttet han med medisinene. Etter at han sluttet med medisinene, begynte han å kvikne til.

For Hanna ble det tydelig at den ekte Marcus, han som fantes før ulykken, var begynt å komme tilbake.

Skrev ut seg selv

På samme måte bestemte Marcus seg i november, fire måneder etter ulykken, for at nå fikk det være nok sykehus. Han skrev seg selv ut og dro hjem.

– Både Alice og Isac har bursdag på den tiden. Jeg ville ikke ligge på sykehus i stedet for å være hjemme med dem. Det var en psykisk belastning ikke å ha noe å gjøre, og å vite at barna skulle feire bursdagen sin uten faren sin.

Marcus er ikke en type som ser seg tilbake, han ser framover.

– Det er klart jeg er lei meg for at jeg ikke kan leke med barna på samme måte som før, eller kjøre motorsykkel, noe jeg virkelig elsker, men det er jo ingen grunn til å grave seg ned i det. I bunn og grunn er jeg samme fyr som før, bortsett fra at beina og fingrene mine ikke fungerer, sier han.

TETT PÅ: – Det er fantastisk å kunne være en så nærværende pappa som jeg er, sier Marcus. Foto: Jakob Hydén
TETT PÅ: – Det er fantastisk å kunne være en så nærværende pappa som jeg er, sier Marcus. Foto: Jakob Hydén Vis mer

LES OGSÅ: Ønsket seg et barn til - så kom tre!

Trenger assistanse

Marcus trenger assistanse døgnet rundt. Hanna har sluttet i jobben sin for å kunne være hjemme. Men Marcus slår seg ikke til ro med å bli tatt hånd om – han jobber deltid som informatør hos Omsorgsgruppen og hjelper andre familier som har havnet i tilsvarende situasjon.

Når det gjelder evnen til å se framover, har han funnet sin like i Hanna.

– Selvfølgelig stilles vi hele tiden overfor vanskeligheter. Det er en evig kamp, og Marcus trenger hjelp døgnet rundt. Men vi er begge to flinke til å se mulighetene. Jeg tror det er eneste måten å gjøre det på, ellers hadde man ikke orket, sier Hanna.

Hun forteller at de også får mye hjelp av familiene sine, ikke minst foreldrene deres.

DOBBEL JOBB: Og dobbel lykke! Hanna mater Saga og Sigge. Foto: Privat
DOBBEL JOBB: Og dobbel lykke! Hanna mater Saga og Sigge. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg vil leve mens jeg lever!

 

Avslørende ultralyd

Å komme hjem fra sykehuset ble en ny start. Det var mye som måtte ordnes – blant annet måtte huset spesialtilpasses og en ny bil anskaffes.

Snart begynte de også å snakke om å skaffe småsøsken til Alice og Isac, som Marcus har fra et tidligere forhold.

– Helt fra vi møttes har vi vært innstilt på å få barn sammen. Ulykken endret ikke de planene, selv om vi skjønte at det ville bli litt vanskeligere, sier Hanna.

Derfor var det ren og skjær lykke da paret i 2013 fant ut at Hanna var gravid. På den første ultralyden ventet en overraskelse.

– Det var bokstavelig talt doble følelser da jordmoren fortalte at det var to barn i magen.

4. juli 2014 ble Saga og Sigge født – på femårsdagen for Marcus’ ulykke. Og visst har det vært mye jobb og mye slit, men ingenting kan måle seg med den lykken de to lysluggene sprer i huset på det lille stedet Blomstermåla.

– Det er herlig å se dem oppdage livet, og det er fantastisk å kunne få være en så nærværende pappa som jeg er, også for de to eldste barna mine. Det er ikke alle familier som har det så bra!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer