Catherine Isaac:

En ulykke gjorde moren lam og ifølge legene ute av stand til å få barn. To år senere kom Catherine til verden

– Mamma er den personen jeg beundrer mest her i verden.

LYKKELIG BARNDOM: – Jeg følte aldri at noe manglet da jeg var yngre. Jeg tenkte ikke over at mamma hadde et handikap, sier forfatter Catherine Isaac til KK.no. Her er hun med moren i 1975. FOTO: Privat
LYKKELIG BARNDOM: – Jeg følte aldri at noe manglet da jeg var yngre. Jeg tenkte ikke over at mamma hadde et handikap, sier forfatter Catherine Isaac til KK.no. Her er hun med moren i 1975. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Catherine Isaac vokste opp i Liverpool, og hadde det hun selv beskriver som en veldig lykkelig barndom; det var alltid folk i huset, mye lyd, mye latter… En lykkelig barndom, ja, men likevel ikke helt som alle andres.

I stedet for å gå turer eller å sykle til stranden når sommeren omsider kom til England, ble nemlig Catherines kvalitetstid med foreldrene tilbrakt litt annerledes. Den lille jenta krøp heller opp i mammas seng for å sluke en bok eller to – eller ti.

Innen hun fylte fire år kunne Catherine lese selv.

– Mamma har sittet i rullestol hele livet mitt, men jeg følte aldri at noe manglet da jeg var yngre. Jeg tenkte ikke over at hun hadde et handikap. Hun fant alltid på interessante ting vi kunne gjøre sammen, og det var gjennom henne at jeg fant lidenskapen min; bøker, forteller briten da KK møter henne på Grand Hotel i Oslo.

Forfatteren bak bestselgeren «Her, nå, alltid» fra 2017 er i byen for å promotere sitt nyeste verk, «Et lite stjerneteppe».

LES OGSÅ: – Truslene og hatet fikk meg til å skrive bok

SUKSESS: Catherine Isaac har alltid elsket bøker og kunne lese i en alder av fire år – i dag er hun selv bestselgende forfatter. FOTO: Privat
SUKSESS: Catherine Isaac har alltid elsket bøker og kunne lese i en alder av fire år – i dag er hun selv bestselgende forfatter. FOTO: Privat Vis mer

Mistet barnet i niende måned

Året er 1972, og det unge ekteparet Phil og Jean stopper på rødt lys på vei hjem. Han bak rattet på Mini-en, og hun i passasjersetet – gravid for første gang, i niende måned, med et barn de begge har lengtet etter.

Så skjer det utenkelige; en bil i motgående kjørefelt mister kontrollen, slenges opp i luften, og lander på de vordende foreldrenes panser.

Phil får på mirakuløst vis bare moderate skader. Så heldig er ikke Jean; bena hennes knuses idet den andre bilen treffer deres, og sjokket fører til at fødselen settes i gang. Hun hastes til sykehuset, men barnet – babyen de var noen få uker unna å holde i armene – overlever ikke.

Etter månedsvis på sykehus og flere mislykkede operasjoner, blir det konkludert med at Jean kommer til å sitte i rullestol resten av livet. Hun får også beskjed om at det er lite sannsynlig at hun vil klare å få barn i fremtiden.

HAVNET I ULYKKE: Her er Catherine Isaacs foreldre, Jean og Phil, avbildet i 1965. Paret møttes som 17-åringer og giftet seg seks år senere. FOTO: Privat
HAVNET I ULYKKE: Her er Catherine Isaacs foreldre, Jean og Phil, avbildet i 1965. Paret møttes som 17-åringer og giftet seg seks år senere. FOTO: Privat Vis mer

To år senere blir Catherine født.

– Mamma har fortalt meg at hun sørget lenge over barnet som døde, selvfølgelig, men hun var aldri i tvil om at hun og pappa kom til å klare seg gjennom det, sier den nå 45 år gamle forfatteren og fortsetter:

– Hun er den personen jeg beundrer mest her i verden. Hun er så positiv og finner løsninger på alt! Mamma stilte alltid opp for meg og broren min i oppveksten, og lot seg aldri stoppe av at hun sitter i rullestol… Og i dag er hun en fantastisk bestemor for mine tre barn.

Flyttet hjem etter skilsmisse

Catherine flyttet hjem til Liverpool i 2010 – et år som fikk en særdeles brutal start for forfatteren. Bare noen få dager inn i det nye året, ble det brudd mellom henne og ektemannen. Etter ni år og to barn sammen, var forholdet over.

– Å flytte hjem, og å være nær mamma og pappa, var uvurderlig i en sånn tid. Nysingel, tatt på senga av bruddet, og to barn... Jeg trengte virkelig hjelpen og støtten, forteller 45-åringen.

Etter hvert traff hun sin nåværende ektemann Mark og fikk enda en sønn, men ble likevel boende i Liverpool med foreldrene som (omtrent) nærmeste nabo. Familien – Phil og Jean inkludert – samles hver søndag, feirer bursdager og helligdager sammen, og utveksler dårlige vitser over middagsbordet.

Akkurat som da Catherine var liten. Mye folk i huset, mye lyd, og mye latter.

Men hvordan får man tid, og ikke minst roen, til å skrive bestselgende bøker med to aktive barn og en tenåring i hus? Briten har nemlig tre sønner på 6, 10 og 13 år.

– Jeg prøver ikke engang å jobbe når de er i nærheten, begynner Catherine halvveis oppgitt og halvveis lattermildt før hun fortsetter:

– Som alle andre arbeidende foreldre kjører jeg dem til skolen om morgenen, og jobber så intensivt jeg klarer før jeg henter dem igjen. Med å være forfatter kommer også promotering, e-poster som fyres av døgnet rundt, og mange møter, men selve skrivingen er veldig hellig. Ikke sosiale medier, ikke meldinger, ikke mobil. Det er bare meg og skrivingen, og dét er så fredelig.

LES OGSÅ: Slik får du tenåringen din til å åpne seg

MOR OG DATTER: Catherine har alltid hatt et nært forhold til moren Jean. FOTO: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Catherine har alltid hatt et nært forhold til moren Jean. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Jeg elsker å komme til Norge

De fleste fikk øynene opp for Catherine Isaac da boken «Her, nå, alltid» kom på markedet i 2017, men da var det allerede mange år siden trebarnsmorens debut.

«Bridesmaids» – som kan beskrives som en romantisk komedie i skriftlig form – ble en suksess i England allerede i 2008, raskt fulgt opp av «The Nearly-Weds», og deretter syv andre bøker i samme sjanger. Den gang skrev kvinnen som nå kaller seg Catherine Isaac (et navn som forøvrig er satt sammen av hennes eget mellomnavn og yngstesønnens fornavn) under et annet pseudonym; Jane Costello.

– Jeg skrev som Jane i et tiår, men «Her, nå, alltid» var så annerledes enn alt jeg hadde gitt ut før. Den hadde langt mer emosjonell dybde og tok opp alvorlige temaer. Agenten min foreslo å lansere den under et annet navn for å understreke forskjellen, og resten er historie, sier 45-åringen.

Boken oppnådde nemlig eventyrlig suksess, og Catherines karriere skjøt fart også utenfor England – og spesielt her til lands. Det har nemlig blitt solgt nærmere 50 000 utgaver og boken ble kalt en «romantisk sjarmbombe» av kritikerne. Dét har sørget for at forfatteren har et ekstra spesielt bånd til Norge:

– Norge var det første landet som plukket opp boken, og som for første gang ga meg følelsen av dette kunne bli stort. Jeg elsker virkelig å komme hit.

Nå er hun altså i full gang med å promotere sin andre, men neppe sin siste, bok som Catherine Isaac. Jojo Moyes – pass deg...

NORGESVENN: Forfatter Catherine Isaac har fått et spesielt bånd til Norge etter salgssuksessen med «Her, nå, alltid». FOTO: NTB Scanpix
NORGESVENN: Forfatter Catherine Isaac har fått et spesielt bånd til Norge etter salgssuksessen med «Her, nå, alltid». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer