Facebook og døden

Dette skjer med Facebook-kontoen din når du dør

Nei, foampartybildene fra Granka går ikke nødvendigvis i graven med deg når du dør ...

DIGITALT LIV: Har du tenkt på hva som skjer med ditt digitale ettermæle når du er borte? FOTO: NTB Scanpix
DIGITALT LIV: Har du tenkt på hva som skjer med ditt digitale ettermæle når du er borte? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du lurt på hva som skjer med Facebook-profilen din om du skulle falle fra? Blir siden automatisk tatt ned? Eller blir den stående til evig tid, som et slags stumt ettermæle, med den siste sorgløse oppdateringen: «Herlig med en løpetur!»

MED TO FØTTER I GRAVEN: Men hva med det digitale livet ditt etter at du er borte? Dør det med deg? FOTO: NTBScanpix
MED TO FØTTER I GRAVEN: Men hva med det digitale livet ditt etter at du er borte? Dør det med deg? FOTO: NTBScanpix Vis mer

Begge deler kan faktisk være riktig, avhengig av hva slags valg du tar mens du er i live. Og hva slags valg Facebook og andre tar på vegne av deg.

Sosial sorg

På Facebooks internasjonale pressedager på hovedkontoret i Palo Alto i California i juni, kunne representanter fra Facebooks memorialization team, det som på norsk kan oversettes med minne-gruppen, fortelle om mediegigantens retningslinjer ved dødsfall. Alice Ely (product marketing manager) og Laura Hernandez (content policy associate manager), holdt et innlegg om selskapets minnekontoer:

– Folk bruker Facebook for å finne trøst når de har mistet nære og kjære. En av Facebooks viktigste oppgaver er å gi kraft til å bygge fellesskap, og vi har utviklet minnekontoer nettopp med dette i tankene, sa Alice Ely.

STERKEST ER DEN SOM STÅR ALENE?: Facebook ønsker at man skal sørge sammen, og har utviklet minnesider til det formål. FOTO: NTBScanpix
STERKEST ER DEN SOM STÅR ALENE?: Facebook ønsker at man skal sørge sammen, og har utviklet minnesider til det formål. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Vonde bursdager

En minnekonto er din egen Facebook-konto, som en viss tid etter din død får prefikset «til minne om» og blir liggende åpen som en minneside, potensielt sett til evig tid. Tanken er at minnesiden skal være et sosialt rom der venner og familie kan huske og minnes den de har mistet.

Ifølge Ely er over 30 million mennesker hver måned innom en minnekonto for å legge ut innlegg, minnes merkedager og hedre den som har gått bort.

– Vår prioritet er å gi nettfellesskapene de best tenkelige verktøy for å hedre sine kjære, til å støtte hverandre og til å bevare den digitale arven til avdøde for kommende generasjoner.

I følge Ely kan det være vondt å få opp en uventet påminnelse om den avdøde på Facebook. Derfor skjuler Facebook minnekontoer fra bursdagspåminnelser og andre uønskede opplevelser.

Falske dødsbudskap?

Men hvordan vet Facebook at noen har dødd? Hvem gir beskjed? På hjelpesidene skriver selskapet: «Vi har som policy å gjøre kontoen til en som har gått bort, om til minnekonto hvis et familiemedlem eller en nær venn sier ifra til oss».

Om ingen sier fra, vil siden din altså mest sannsynlig leve videre som vanlig. Ifølge Ely har imidlertid selskapet utviklet en algoritme som skal fange opp når noen mest sannsynlig har gått bort. Dette skal forhindre kontoen fra å bli logget inn på og hacket.

– Vi har laget en klassifikator som fanger opp når folk mest sannsynlig har dødd, og vi gjemmer så disse profilene fra steder på Facebook som kan være smertefulle påkjenninger for venner og familie.

Men hva om profilen din feilaktig skulle bli til en minnekonto, midt under en høyst vital joggetur? På Facebooks hjelpesider kan man melde fra om man oppdager at ryktene om ens død skulle vise seg å være strekt overdrevet.

Klamme hjerter i døden?

En minnekonto åpner for at venner kan dele minner på tidslinjen, avhengig av personverninnstillingene. Bilder og innlegg du delte mens du var i live, vil være synlig for dem du delte med. Her er det altså duket for hjerter og kyssesmilefjes herfra til evigheten, bokstavelig talt.

Men hva om du er av den mer private sorten, og finner det en smule klamt med hjerter og smilefjes, i døden så vel som i livet? Hva om tanken på en minnekonto får det til å stritte i deg? Vel, da må du selv aktivt gå inn å velge at du ønsker profilen din slettet ved død. Fremgangsmåten finner du her

IKKE HELT SLUTT: Dersom du ikke ønsker et evig digitalt liv, bør du selv krysse av for at du ønsker Facebookontoen slettet etter din død. FOTO: NTBScanpix
IKKE HELT SLUTT: Dersom du ikke ønsker et evig digitalt liv, bør du selv krysse av for at du ønsker Facebookontoen slettet etter din død. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Men hvem administrerer en minnekonto? Du kan jo ikke akkurat selv ta til motmæle mot nettroll som benytter sjansen, nå som du ikke lenger er blant de jordiske. Ifølge Ely er minne-gruppen opptatt av å ære den avdøde, men også av å respektere valgene vedkommende tok mens de var i livet:

– Siden vi ofte ikke har noen mulighet til å vite hva vedkommende selv ville ha ønsket, ble utfordringen vår: hvordan kan vi balansere hensynet til de sørgende og den opprinnelige kontoinnehaveren? Og hvordan kan disse minnekonti best opprettholdes over tid? Derfor opprettede vi i 2015 en minnekontoforvalter.

Jo, altså ... jeg lurte på ...

En minnekontoforvalter er en du selv utnevner, en betrodd venn eller et familiemedlem, som skal ta seg av profilen din efter din død. Vedkommende beslutter for eksempel hvem som skal få lov til å kommentere og legge ut ting på profilen, og hvilket profilbilde som skal toppe siden.

I følge Facebook kan forvalteren godta venneforespørsler på vegne av en minnekonto, feste minneinnlegg på profilen og bytte profilbilde og forsidebilde. Hvis minnekontoen har et område for minneinnlegg, kan forvalteren bestemme hvem som kan se og publisere disse.

BLOMSTRENDE BORTGANG: En minnekontoforvalter er en du peker ut til å holde minnekontoen din levende etter din bortgang. FOTO: NTBScanpix.
BLOMSTRENDE BORTGANG: En minnekontoforvalter er en du peker ut til å holde minnekontoen din levende etter din bortgang. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Men det er også en rekke ting en minnekontoforvalter ikke kan, som å logge inn på kontoen din. Ei heller kan forvalteren lese meldingene dine, fjerne venner dine eller sende nye venneforespørsler. Forvalteren kan ikke heller slette eller redigere gamle innlegg.

Men passordet mitt får du aldri

Er en forvalter virkelig nødvendig? Holder det ikke å gi passordet til kjæresten, og si at han får ta seg av det om noe skulle skje med deg? På selskapets hjelpesider står det ettertrykkelig at å logge seg inn på andres konto er i strid med selskapets betingelser. Selskapet utleverer heller ikke passord, selv ikke når noen er død. «Vi kan bare gi deg tilgang til en konto hvis du kan dokumentere at det er din egen», skriver de.

Facebook har vært i hardt vær etter avsløringene om at informasjon som berører 50 millioner brukere havnet på avveie hos analyseselskapet Cambridge Analytica. Videre skal 60 produsenter av telefoner og surfeplattformer ha fått tilgang til data om brukerne og deres venner.

Når det kommer til passord, forsikrer Facebook at ingen kan logge seg inn på kontoen din, heller ikke etter at den en blitt en minnekonto. Dette gjelder selv minnekontoforvalteren, som bare gis visse tilganger.

LÅS OG SLÅ: Nei, tro ikke at det bare er å ringe Facebook for å få passordet til noens konto. FOTO: NTBScanpix
LÅS OG SLÅ: Nei, tro ikke at det bare er å ringe Facebook for å få passordet til noens konto. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Dette gir ved første øyekast dystre utsikter. Dersom du skulle gå bort og ikke har utnevnt en administrator, vil kontoen ikke kunne endres. Den blir stående akkurat slik den er, muligens til evig tid. Selskapet anbefaler «på det sterkeste» at man utnevner en minnekontoforvalter, for å sikre at minnesiden blir administrert.

Takk, men nei takk

Hva om man selv blir bedt av en perifer venn om å være en administrator? Om vedkommende ber deg passe på kontoen hans resten av livet, og du ikke ønsker det? Det er tross alt ikke alle som liker å tenke på døden, om den er aldri så perifer.

TAKK FOR AT DU SPØR ALTSÅ: Jeg skulle gjerne gjort det, men ... FOTO: NTBScanpix
TAKK FOR AT DU SPØR ALTSÅ: Jeg skulle gjerne gjort det, men ... FOTO: NTBScanpix Vis mer

Facebook anbefaler i slike tilfeller å snakke med eller sende en melding til den som har valgt deg og si hva du tenker.

Som de poengtere på hjelpesidene: «Husk at alt du kan gjøre som minnekontoforvalter, er valgfritt»

Hjerner på hjul

I de i underkant av kilometerlange gangene på Facebooks hovedkontor suser datautviklere forbi på sparkesykkel, på vei til en «hub» eller til en av de utallige cafeene som serverer gratis mat til de ansatte.

Etter et mildt sagt turbulent 2018 for mediegiganten er de første internasjonale pressedagene uten tvil svært beleilige.

«Be the nerd» står det på en av motivasjonsplakatene. Og «What would you do if you weren’t afraid?».

INSPO: Når Facebook skal motivere de ansatte, tyr til gjerne til utenforboksen- sitater. FOTO: NTBScanpix
INSPO: Når Facebook skal motivere de ansatte, tyr til gjerne til utenforboksen- sitater. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Vel, det er ingen tvil om at døden skremmer de fleste. I sitt innlegg fortalte Ely at det varierer hvor lang tid det tar før sørgende føler seg klare for å gjøre om profilen til en avdød til en minnekonto. Aksepten av at en kjær person er borte kan ta tid, og en minnekonto kan for mange oppleves som veldig endelig:

– Selv om du ikke er klar for å lage en minnekonto, vil vi passe på at du likevel ikke få opp uventede notifikasjoner på vedkommende, forklarte Ely, og understreket at sorg oppleves forskjellig:

– Sorg er unikt for det enkelte mennesket, og varierer i kulturer, religioner og nasjoner. Vi forsker mye for å prøve å forstå disse forskjellene, så vi kan skape den mest hensiktsmessige brukeropplevelsen.

Ely trakk frem kontakt med brukerne, spesielt de som har opplevd tap, eller forholder seg til en avdød persons konto.

– Videre støtter vi oss til fagpersoner for ytterligere kontekst og innsikt i tendenser i digital arv. Når vi har en produktidé eller en forbedring, foretar vi brukerundersøkelser for å se om vi løser det riktige problemet, og skaper bedre løsninger.

Foamparty inn i evigheten?

Med minnesider som standard, burde det være grunn til å ta en lite opprydning på veggen din. En aldri så liten digital döstädning, som svenskene ville sagt. Om du ikke ønsker at foampartyet på Granka da du var 17 skal bli ditt evige digitale ettermæle, vel og merke.

Men for den mer private, finnes det håp om å slippe evig digitalt liv, selv om du har glemt å huke av for at kontoen skal slettes etter din død? Eller må du leve – og dø – med at de siste ordene på veggen din blir «Beste begravelsen - med de beste folka»?

PARTY ON? Ikke alle ønsker at ungdommens synder skal bli deres evige digitale ettermælet. FOTO: NTBScanpix
PARTY ON? Ikke alle ønsker at ungdommens synder skal bli deres evige digitale ettermælet. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Håp om død etter livet

Ikke fortvil. Etter din bortgang kan nære familiemedlemmer søke selskapet om å få kontoen din stengt Dette krever imidlertid fyldig dokumentasjon, som dødsattest og identifikasjon som bekrefter slektskap til avdøde.

I Palo Alto avsluttet imidlertid Ely med å si at hun håper minnekonti skal fungere som historiske fotoalbum og bevare den digitale arven til den avdøde for fremtidige generasjoner.

Hun siterte Facebooks CCO Sheryl Sandberg, som mistet mannen sin i 2015: «Til dags dato, om jeg legger ut noe om Dave, så lenker jeg til profilen hans, slik at de som var venn med ham kan se det. Når noen dør er det ikke bare familien. Jeg mistet Dave. Barna mine mistet Dave. Verden mistet Dave. Jeg vil at folk skal huske ham».

KK gjør oppmerksom på at reise og opphold er betalt av Facebook, som en del av et internasjonalt pressearrangement.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer