Espen Rostrup Nakstad

- Den største overgangen var å plutselig ikke være tvilling lenger

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker ut om tapet av tvillingbroren Anders i ny podkast.

DØDSFALL: I resepsjonen hos Norsk Luftambulanse på Lørenskog ble det satt opp kondolanseprotokoll og minnebord for den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård og den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad, som omkom i helikopterulykken ved Sollihøgda i januar 2014. FOTO: Cornelius Poppe / NTB
DØDSFALL: I resepsjonen hos Norsk Luftambulanse på Lørenskog ble det satt opp kondolanseprotokoll og minnebord for den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård og den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad, som omkom i helikopterulykken ved Sollihøgda i januar 2014. FOTO: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

En ny episode av den populære podkasten Sorgens kapittel er ute, og denne gangen er det assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad (45) som programleder Karen Marie Berg (41) har hatt en nær og åpen samtale med.

I podkasten tar hun for seg kjente profiler, og deres nære sorg.

Tidligere har hun snakket med Nils-Ingar Aadne, som mistet langrenns-kjæresten Ida Eide etter hjertestans, Mesternes mester-programleder Dag Erik Pedersen, som mistet sønnen Simen i selvmord og miljøforkjemper Nina Jensen, som ble enke etter at ektemannen Nicolai ble alvorlig syk.

ÅPNER OPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ærlig om tapet av og sorgen over å miste sin eneggede tvillingbror Anders i 2014. FOTO: Vidar Ruud / NTB
ÅPNER OPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er ærlig om tapet av og sorgen over å miste sin eneggede tvillingbror Anders i 2014. FOTO: Vidar Ruud / NTB Vis mer

I januar 2014 mistet Espen Rostrup Nakstad tvillingbroren Anders, etter en helikopterulykke ved Sollihøgda. Han var lege, og var på vei til et ulykkessted sammen med flygeren Bjørn Nergård da den fatale ulykken inntraff.

Begge døde på stedet. Anestesilege Anders ble 38 år.

- Den største overgangen for meg, var å plutselig ikke være tvilling lenger. Ikke ha den personen du kan snakke med nesten hver dag. Ikke ha speilingspunktet, og en man kan få en bekreftelse på eller av om ting. Det ble en veldig annen livssituasjon. Jeg tror faktisk at det nesten tok meg fem år å bli mer eller mindre vant til ikke å være tvilling lenger, sier Nakstad i podkasten.

De to tvillingbrødrene hadde fulgt i hverandres fotspor fra barnsben av, frekventert samme omgangskrets og tatt så å si samme utdannelse.

Alt dette ble revet bort da broren Anders gikk bort 14. januar 2014.

Holdt tale i begravelsen

Da broren ble gravlagt holdt Espen en sterk og rørende tale til sin tvillingbror.

– Jeg er så ufattelig lei meg for at jeg ikke kunne være der og passe på deg, sa Espen til sin bror i talen, ifølge NRK.

Etter å ha holdt denne talen er han ikke lenger nervøs når han skal snakke for store forsamlinger. Slik vi har sett ham gjøre det siste året i sitt virke som assisterende helsedirektør under korona-pandemien.

SLIK VI HAR SETT HAM DET SISTE ÅRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under en av de mange pressekonferansene om utviklingen av koronapandemien. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SLIK VI HAR SETT HAM DET SISTE ÅRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under en av de mange pressekonferansene om utviklingen av koronapandemien. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Begravelsen var en tøff dag, og jeg husker at jeg tenkte etter at jeg hadde holdt talen til han at, «vet du hva, en verre tale enn dette her, noe mer å grue seg til enn dette her, det kommer jeg aldri til å oppleve».

- (...) Det var en veldig spesiell dag å se tvillingbroren sin havne i jorda. Jeg vet at den type tale, på den måten som det ble for meg den dagen, det kan ikke sammenlignes med andre ting. Sånn sett så er jeg aldri nervøs eller engstelig for så veldig mye annet egentlig, sier han ærlig i podkasten Sorgens kapittel.

Tvillingbroren etterlot seg en kone og to barn, som Espen Nakstad i dag har et svært nært forhold til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer