Adhd

Vanlige symptomer på ADHD

Pernille fikk diagnosen da hun var 44 år.

RAMMER OGSÅ VOKSNE: ADHD får mest fokus når det gjelder barn i skolealder, men sannheten er at også voksne kan slite med dette. Noen vet ikke engang at de har det. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
RAMMER OGSÅ VOKSNE: ADHD får mest fokus når det gjelder barn i skolealder, men sannheten er at også voksne kan slite med dette. Noen vet ikke engang at de har det. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man hører om ADHD tenker man som regel på hyperaktive barn med konsentrasjonsvansker.

Du tenker hvert fall ikke på naboen din med fire unger som alltid har alt på stell.

Det er nemlig ikke slik vi har blitt kjent med diagnosen. ADHD får mest fokus når det gjelder barn i skolealder, men sannheten er at også voksne kan slite med dette.

LES OGSÅ: Sliter du med tvangstanker?

Gir utslag på mange måter

Journalisen Pernille Dysthe oppdaget selv at hun hadde ADHD i voksen alder, og har til og med skrevet bok om det. 

– Før var det vanligere å tro at man vokste det av seg. De kraftigste utslagene av hyperaktivitet er det nok mange som lærer seg å stagge etter hvert som de blir voksne, men den indre uroen kan komme til uttrykk på mange andre måter enn uttalt hyperaktiv atferd, har hun uttalt til KK.no. 

ORGANISERER: Mange finner ulike strategier for å takle hyperaktiviteten, men typisk for voksne med ADHD er at de overdriver.  Foto: (c) Hero Images Inc./Hero Images Inc./Corbis/All Over Press
ORGANISERER: Mange finner ulike strategier for å takle hyperaktiviteten, men typisk for voksne med ADHD er at de overdriver. Foto: (c) Hero Images Inc./Hero Images Inc./Corbis/All Over Press Vis mer

Typisk for mange er derfor at de finner ulike strategier for å takle hyperaktiviteten. 

– Noen strategier er konstruktive, og noen får sågar gullmedalje for den - som for eksempel toppidrettsutøvere.  Andres strategier kan være svært destruktive, som for eksempel rusproblematikk, forteller hun. 

– Jeg pleier å si det på en humoristisk måte: Noen strategier er bedre for leveren enn andre, men samtlige kan være dårlige for psyken. Typisk for voksne med ADHD er at de overdriver. Treningen blir kanskje tvangspreget, det ene vinglasset blir til to flasker. 

Å finne den sunne balansen kan derfor være den største utfordringene når det gjelder å mestre voksenlivet med ADHD.

LES OGSÅ: Er du i ferd med å bli utbrent?

ADHD går ofte i arv

Dysthe fikk diagnosen da hun var 44 år gammel, og det er nå 10 år siden. Da hun senere skrev boken HYPER og sto fram med diagnosen, var det som første voksne kvinne i Norge. Noe som vekket så stor oppsikt at hun til og med ble invitert til «Skavlan».

– Da jeg var liten og gikk på skolen, var det ikke så mye snakk om ADHD. Diagnosen den gangen var MBD, og man tenkte at det primært rammet gutter. Etter hvert har man skjønt at mange jenter og kvinner har en annen måte å uttrykke symptomene på enn gutter. 

ARV: ADHD anses for å ha en høy grad av arvelighet, og mange oppdager det ikke hos seg selv før etter at barna deres er diagnostisert. Foto: Catchlight Visual Services / Alamy/All Over Press
ARV: ADHD anses for å ha en høy grad av arvelighet, og mange oppdager det ikke hos seg selv før etter at barna deres er diagnostisert. Foto: Catchlight Visual Services / Alamy/All Over Press Vis mer

ADHD anses for å ha en høy grad av arvelighet, så mange voksne med diagnosen har fått den etter at barna deres er blitt utredet og diagnostisert. 

– Foruten utfordringer med hyperaktive barn, kan det ofte være tilleggsvanskene som bringer de voksne inn i psykiatrien. Disse kan komme til uttrykk som angst, depresjoner, spiseforstyrrelser og rusmisbruk, forklarer hun.

Dette er symptomene

Så hvordan kan man vite om man har ADHD? Mange av de typiske tegnene er de samme hos voksne som hos barn:

Dette er ofte konsentrasjonsproblemer, vanskeligheter med å organisere hverdagen, manglende impulskontroll, sterk indre uro, hyperaktivitet, får ulike hangups, og et høyt intensitetsnivå som kan slite ut omgivelsene. 

Mange av disse symptomene på ADHD er noe vi alle kan kjenne oss igjen i fra tid til annen – men slett ikke så sterkt som hos de med diagnosen. 

LES OGSÅ: Vaskedilla gjør oss kronisk syke

KONSETRASJONSVANSKER: Konsentrasjonsproblemer, manglende impulskontroll, og en sterk indre uro er noen av de vanlige symptomene på ADHD, både hos barn og hos voksne. Foto: (c) JPM/Corbis/All Over Press
KONSETRASJONSVANSKER: Konsentrasjonsproblemer, manglende impulskontroll, og en sterk indre uro er noen av de vanlige symptomene på ADHD, både hos barn og hos voksne. Foto: (c) JPM/Corbis/All Over Press Vis mer

– Alle har vel opplevd at det kan være vanskelig å konsentrere seg på et kjedelig møte. Alle har vel vært mer eller mindre impulsive i situasjoner der vi burde ha tenkt oss om. Vi som får diagnosen, har som regel mye mer av disse symptomene enn andre, og i så sterk grad at det hemmer livskvaliteten.

Diagnosen er et verktøy til å få riktig hjelp og behandling, og behandlingen kan bestå av både medisiner og ulike former for terapi.  

– Jeg gikk selv på medisinen ritalin i tre år. Nå er jeg medisinfri. Jeg har jobbet med meg selv kognitivt på en måte som har bidratt til å dempe de fleste symptomene - kanskje i så stor grad at jeg ikke ville ha fått diagnosen om jeg ble utredet i dag. Dette synes jeg gir et interessant og spennende perspektiv på tilstanden ADHD, sier Dysthe.

ADHD Norges hjemmeside kan du gå inn og finne mer informasjon om dette.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer