Prevensjon:

Under utvikling: Det nye p-plasteret skal kun sitte på i noen sekunder!

Men er det til å stole på?

P-PLASTER: Langtidsvirkende prevensjon er populært. Som oftest må du dra til legen får å få det, men snart kan du kanskje gjøre det selv hjemme. FOTO: NTB Scanpix
P-PLASTER: Langtidsvirkende prevensjon er populært. Som oftest må du dra til legen får å få det, men snart kan du kanskje gjøre det selv hjemme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge britiske Cosmopolitan er et nytt prevensjonsmiddel på vei inn i markedet. P-plasteret som det fortsatt jobbes med i USA, skal kun sitte på armen i noen få sekunder én gang i måneden, og vare et halvt år.

Ved hjelp av mikroskopiske, biologisk nedbrytende nåler skal plasteret ifølge Mark Prausnitz, professor ved Georgia Institute of Technology i Atlanta, gjøre det lettere å slippe hormonene inn i kroppen.

LES OGSÅ: Kan du bli deprimert av prevensjonsmidler?

Langtidsvirkende prevensjon som kan brukes hjemme

Det kan imidlertid ta litt tid før plasteret blir godkjent. Og enda lenger om det eventuelt skulle komme til Norge. Dersom det blir godkjent, vil det være det første langtidsvirkende prevensjonsmiddelet som ikke involvere en injeksjon gitt av en lege eller helsepersonell.

Vi har snakket med Sigurd Hortemo, som er overlege og medisinsk rådgiver ved Statens Legemiddelverk, om hvor stor sjanse det er for at denne typen prevensjonsmiddel kommer på markedet i Norge.

- Det er langt fram før dette er praktisk medisin, men samtidig vil jeg ikke utelukke at prinsippet kan fungere, sier han og forklarer hvordan det nye plasteret eventuelt ville ha fungert:

- Det dreier seg altså om et plaster med mange mikro-nåler med hormoner. Nålene er festet til plasteret sånn at trykk på plasteret trykker nålene inn i huden. Men festet til plasteret er samtidig så «løst» at nålene frigjøres fra plasteret når de har satt seg fast i huden. Nålene er nedbrytbare og innholdet (hormonet) frigjøres til sirkulasjonen over lang tid.

INNEHOLDER GESTAGEN: Trine Aarvold forteller at det ser ut som stoffet som skal være i det nye p-plasteret er det samme som de kjente minipillen, hormonspiralen, p-staven og p-sprøyten har. FOTO: NTB Scanpix
INNEHOLDER GESTAGEN: Trine Aarvold forteller at det ser ut som stoffet som skal være i det nye p-plasteret er det samme som de kjente minipillen, hormonspiralen, p-staven og p-sprøyten har. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- I dag setter vi alt innen denne formen for prevensjon inn i form av p-sprøyter hver tredje måned, og andre langtidsvirkende produkter som slipper ut hormoner i små mengder over lang tid, som hormonspiraler og p-stav, sier Trine Aarvold lege ved Sex og Samfunn, til KK.

Hun tror også et slikt plaster kan fungere fint.

- Hvis det inneholder gestagen, er det fint fordi det ikke har noe farlige bivirkninger. Men vil nok ikke erstatte den tradisjonelle p-pillen med østrogen helt, da mange får småblødninger på en slik form for prevensjon. Andre igjen vil kunne miste blødningene sine helt, og det er mange som ønsker denne typen prevensjon på grunn av det, sier hun.

LES OGSÅ: Lavest aborttall siden 1979

POPULÆRT I NORGE: P-stav og p-sprøyte er de langtidsvirkende prevensjonene som flest kvinner bruker i Norge. FOTO: NTB Scanpix
POPULÆRT I NORGE: P-stav og p-sprøyte er de langtidsvirkende prevensjonene som flest kvinner bruker i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Forlokkende med en fem sekunders injeksjon

Trude Giverhaug, som er leder for RELIS (regionale legemiddelinformasjonssentre) i Nord-Norge, forteller til KK at det er vanskelig å si noe om hvorvidt et slikt produkt vil slå gjennom i Norge.

- Klart det er forlokkende med en fem sekunders injeksjon som kan tas hjemme, men jeg vil også tro at faren for feilbruk, og dermed manglende effekt, er relativt stor, sier hun.

- Med slike langtidsvarende injeksjoner er ulempen at virkningen må gå sin gang når det først er tatt. Spiral eller p-stav kan fjernes på kort varsel, både ved barneønske, men også om det oppstår bivirkninger eller det tilkommer sykdom eller annet som gjør det ønskelig å avslutte behandlingen før det har gått seks måneder.

- Med dette plasteret må man vente i de seks månedene før behandlingen kan avsluttes, sier hun.

LES OGSÅ: Mensen påvirker treningen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer