Prevensjon

Spiral kan beskytte mot livmorhalskreft

Den heldige bieffekten kan gjøre dette prevensjonsmiddelet til et godt valg for flere kvinner.

BESKYTTER: Flere studier viser at bruk av spiral som prevensjonsmiddel faktisk kan beskytte mot livmorhalskreft og livmorkreft. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
BESKYTTER: Flere studier viser at bruk av spiral som prevensjonsmiddel faktisk kan beskytte mot livmorhalskreft og livmorkreft. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livmorhalskreft er den tredje største kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis, og ikke bare de godt voksne, men også yngre kvinner – noe vi alle smertelig lærte gjennom Thea Steen, som i sommer døde av kreftsykdommen bare 26 år gammel. 

Forskere verden over jobber derfor stadig med å finne effektive måter å behandle og forebygge livmorhalskreft, og allerede vet vi en del om hvordan man kan minske risikoen betraktelig.

LES OGSÅ: Inngrepet stadig flere kvinner må gjøre

For eksempel vites det at nesten alle tilfellene skyldes smitte med Humant Papilomavirus (HPV). Færre sexpartnere, jevnlige celleprøver og HPV-vaksinen er derfor gode måter å senke risikoen på.

En studie fra 2011 som tok utgangpunkt i data fra over 20.000 kvinner, viste også at bruk av spiral som prevensjonsmiddel faktisk kan beskytte mot livmorhalskreft.

Og en norsk studie fra 2014 utført av Anne Ørbo ved Universitetet i Tromsø, viste at hormonspiral ikke bare kan beskytte mot livmorkreft, men også kan fjerne allerede begynnende livmorkreft.

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over

De to kreftsykdommene som rammer flest kvinner

Det er viktig å presisere at livmorkreft ikke er det samme som livmorhalskreft. Disse to kreftsykdommene skilles blant annet av at de rammer litt ulike aldersgrupper, og oppstår av ulike årsaker. Men livmorkreft rammer faktisk langt flere kvinner enn livmorhalskreft.

UTBREDT: Livmorkreft og livmorhalskreft er to av de kreftformene som rammer flest kvinner, men de oppstår av ulike årsaker og ofte i litt ulike aldersgrupper. Foto: Shutterstock / visivastudio
UTBREDT: Livmorkreft og livmorhalskreft er to av de kreftformene som rammer flest kvinner, men de oppstår av ulike årsaker og ofte i litt ulike aldersgrupper. Foto: Shutterstock / visivastudio Vis mer

– HPV er årsaken til all kreft i livmorhalsen, men ikke til kreft i livmoren. Livmorkreft rammer eldre kvinner og har andre årsaker, sier Harald Moi, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, til KK.no.

Livmorkreft rammer gjennomsnittlig kvinner mellom 65-70, mens livmorhalskreft har en gjennomsnittsalder på 45-50 år. 

Professor og overlege Ole-Erik Iversen ved Haukeland Universitetssykehus, som har forsket på effekten av HPV-vaksinen i 15 år, påpeker at siden livmorhalskreften oftere rammer yngre kvinner stjeler den derfor flere år.

– Av de 400.000 kvinner som undersøkes årlig finner vi rundt 3000 med forstadier til kreft. Ved å behandle disse forhindrer vi oppimot 1000 tilfeller og oppimot 1000 tilfeller av livmorhalskreft hvert år. Dette understreker betydningen av å ta celleprøve jevnlig, særlig hos de som ikke er vaksinert, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven

Kan være et godt valg for de som er utsatt

Det er viktig at enhver kvinne gjør det hun kan for å forhindre livmorhalskreft og livmorkreft. HPV-vaksinen gis gratis til kvinner under 26, og er godkjent for kvinner helt opp til 45 – men da må man betale selv.

– Både hormonspiralen og kobberspiralen ser også ut til å ha en beskyttende effekt mot livmorhalskreft. Men når det gjelder kreft i livmoren så ser det ut til at det bare er hormonspiral som hjelper, forteller Iversen. 

VAKSINE: HPV-vaksinen er en god måte å redusere risikoen for livmorhalskreft på, men studier viser at også bruk av spiral er effektivt. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
VAKSINE: HPV-vaksinen er en god måte å redusere risikoen for livmorhalskreft på, men studier viser at også bruk av spiral er effektivt. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

– I livmorhulen så er det hormonene som spiralen avgir som har effekten, ved at de hemmer celledelingen. Dette har man i noen tilfeller brukt som en behandling mot kreft hos pasienter som har vært for syke til å opereres. Det har også blitt brukt hos kvinner som har hatt forstadier til kreft i livmoren, legger han til.

Han forklarer at kreft i livmoren er en kreftform som er drevet av østrogen, det er derfor hormonspiralens antiøstrogeneffekt som gjør at dette fungerer. 

Alle kvinner kan i grunn få spiral, men som oftest er det kvinner som har født barn som benytter seg av dette prevensjonsmiddelet. Den heldige bieffekten kan derimot gjøre dette til et godt valg for flere. 

– Det kan være en gunstig løsning for de som har risikofaktorer for livmorkreft, som overvekt, diabetes, høyt blodtrykk og det å aldri ha fått barn. Dersom man får påvist forstadier til kreft er det også målrettet å bruke spiral, selv hos kvinner som ikke er fruktbare lenger, sier Iversen.

LES OGSÅ: - P-stav er det sikreste prevensjonsmiddelet vi har på markedet i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer