Sjenert

Slik tolker du kroppsspråket hans

Er han uinteressert eller bare sjenert? Noen tegn røper ham!

HVA TENKER HAN? Er han sjenert eller rett og slett uinteressert? Noen tegn kan avsløre ham. Foto: Shutterstock / Pressmaster
HVA TENKER HAN? Er han sjenert eller rett og slett uinteressert? Noen tegn kan avsløre ham. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid så lett å vite om din hjertes utkårede tenker og føler det samme for deg. Ikke bare har vi kvinner lett for å overtolke, noe som gjerne gjøre mer skade enn nytte og heller få oss helt på villspor, men noen mennesker er jo også veldig vanskelige å lese. 

Er du interessert i en litt lukket mann kan det dessuten være vanskelig å vite om han bare er sjenert eller om han rett og slett er uinteressert. 

Men fortvil ikke. Det er faktisk noen ting du kan se etter som kan fortelle om det er nervene som gjør ham stille og innesluttet eller om han bare ikke føler det samme som deg. 

LES OGSÅ: Ikke gjør denne date-feilen

Kroppsspråket kan avsløre ham

Ifølge Grethe Holtan, som leder Intuisjonsskolen i Oslo, vil en sjenert og uinteressert date for eksempel kunne ha til felles at de har unnvikende blikk og kroppsspråk, at de tar få eller ingen initiativ og at de trekker seg tilbake eller er avvisende når du tar initiativ. 

Ikke noe særlig hyggelig om det er en fyr som gir deg ekstra sommerfugler i magen, men dette kan altså bety at han bare er veldig sjenert. Holtan gir oss derfor en liste over tegn i kroppsspråket som kan skille en interessert og sjenert mann fra en uinteressert mann: 

Sjenert/nervøs:

 • Er nervøs og avvisende, men blikket avslører interesse ved å henvende seg til den andre regelmessig og når den andre ikke ser det.
 • Fikler med håret, klærne eller andre ting og flakker med blikket.
 • Rødmer, stammer og klarer ikke å gjennomføre en samtale eller finne på noe å si over tid.
 • Man forsøker å smile og være positiv, selv om man er passiv og unnvikende, kan bli fårete smil og varme flyktige blikk.
 • Kroppen er vendt mot den andre, selv om den er lukket eller man ser ned.
 • Forsøker å finne anledninger til å være i nærheten av den andre.
   

Uinteressert:

 • Vender seg bort fra den andre når naturlig kontakt opphører.
 • Ingen intense blikk eller interesse for den andre.
 • Er ikke nervøs, gjennomfører samtaler uten problemer.
 • Har kontroll på eget kroppsspråk.
 • Er vennlig, men ikke spesielt opptatt av den andre.
 • Tar ikke masse initiativ eller kontakt med den andre.
   

Husk imidlertid på at dette ikke er en eksakt vitenskap og at én enkel håndbevegelse, eller ett enkelt blikk dessverre ikke kan fortelle deg om han egentlig er hodestups forelsket i deg. 

- Et enkeltstående kroppsspråktegn er ikke en pålitelig indikator. Det å forstå kroppsspråk innebærer tolkning av flere konsekvente signaler over tid, sier Holtan. 

LES OGSÅ: Er du klar til å date igjen etter bruddet? 

Vær ærlige med hverandre

Og, så kan du selvsagt gjøre det på en enklere måte også:

- Det som kan være en pekepinn er jo rett og slett å be ham med ut en gang til, og sier han ja, så er han nok interessert, sier Ulla Aasland som er sexolog rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn. 

Sitter han derimot og himler med øynene når du prater til ham kan du være ganske sikker på at han ikke er interessert i deg (og at han ikke er verdt tiden din), men er du usikker kan du jo også bare spørre.

- Jeg tenker at det gjelder å være ærlig. Er du veldig sjenert bør du si det, og lurer du på om du dater en som er veldig sjenert kan du spørre; «oppfører du deg sånn fordi du er sjenert, eller fordi du ikke er interessert i meg?», sier Aasland. 

Sannsynligvis vil han bare synes det er befriende å kunne være ærlig med deg.

LES OGSÅ: 7 ting gutta skulle ønske vi visste om dem

Og slik bruker du kroppsspråket selv: 

Du kan også bruke eget kroppsspråk til å gjøre det litt enklere for ham, om han har vanskelig for å være helt seg selv rundt deg. Når du snakket med noen som er veldig nervøse eller sjenerte gjelder det å bruke kroppsspråket til å få dem til å slappe av. 

- Da gjelder det å roe ned, holde blikket og ta deg tid. Tar du ordet først, og tar deg god tid med det, vil han ha tid til å tenke ut hva han skal si, og roe seg ned i mellomtiden. Ha et rolig kroppsspråk, og prat om noe ufarlig. Du kan gjerne gestikulere litt, for å få enda mer fokus på deg mens du snakker, sier Holtan, som har skrevet bok om intuisjon og kroppsspråk. 

DROPP KAFFEDATEN: Det å gjøre noe aktivt sammen kan lette på stemningen. Foto: Scanpix
DROPP KAFFEDATEN: Det å gjøre noe aktivt sammen kan lette på stemningen. Foto: Scanpix Vis mer

Sitt bakoverlent med et åpent kroppsspråk; ha for eksempel ikke armene i kryss. 

Dater du en som er veldig sjenert, eller er du det selv, er det viktig at dere begge klarer å slappe av sammen, slik at dere får mulighet til å bli bedre kjent. En idé kan for eksempel være å droppe kafé- eller restaurantbesøket på første date, foreslår Aasland. 

- Da ville jeg gjort noe fysisk. Velg en fysisk aktivitet istedenfor å sitte rett ovenfor hverandre å prate. Da blir stemninga mer løssluppen, tipser hun. 

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid gi daten to sjanser

- Ikke ta all plassen

Har du funnet drømmemannen i en stille og sjenert type, er det dessuten lurt å være oppmerksom på at du ikke tar all plassen fordi han er stille. Det å være sjenert er noe som kan endre seg over tid, og mye avhenger av de du er rundt. Er du med på å gjøre at han føler seg trygg så kan sjenertheten bli mindre og mindre med tiden, mens kommer han aldri til ordet kan det ha motsatt effekt. 

- Ikke ta all plassen. Det er viktig å se den andre og forstå den andres behov. Dette er jo også noe som kommer når dere blir bedre kjent. Om den ene hele tiden tar all spotlighten så kan det utvikle seg til et usunt forhold på sikt, sier Aasland. 

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

- Men det er også viktig at den som er sjenert tar ansvar og går litt ut av komfortsonen sin. Det med å være sjenert er noe som endrer seg over tid og med erfaringer. Opplever man å aldri bli hørt og at andre tar all oppmerksomheten vil det kunne bli verre. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer