Hudormer:

Slik kan du få bukt med sorte prikker

Det er særlig én ting du bør unngå å gjøre.

HUDORMER: Får du ofte sorte prikker, eller hudormer som heter? Slik kan du bli kvitt det! FOTO: NTB
HUDORMER: Får du ofte sorte prikker, eller hudormer som heter? Slik kan du bli kvitt det! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss er plaget med uren hud fra tid til annen - og mange kan nok merke det enda mer nå hvor det har vært varmere i lufta. I tillegg har kanskje merket at huden har forandret seg når du har brukt maske og vært mer inne det siste året?

Flere av oss kan tid til annen være plaget av sorte prikker i huden som man ikke blir kvitt, gjerne over nesa. De sorte prikkene, eller hudormer som det også kalles, er talg som oksiderer når den treffer luften og dermed farges sort.

- Men hvorfor får vi disse hudormene?

- Talget i huden skal flyte rundt i talgkanalene og smøre huden vår. En gjennomfuktet hud er viktig for å bevare god hudhelse. Noen har imidlertid litt høy talgproduksjon. Dette kan være både genetisk, avhengig av matvaner og livsstil, samt hormonelt betinget. Når talget presses opp mot hudoverflaten, ofte blandet med døde hudceller, reagerer det med oksygenet fra hudoverflaten. Talget oksiderer og blir derfor sort. Akkurat som et eple blir brunt om du deler det og lar det ligge en stund.

Det forteller Anne Kathrine Hansen, som er hudpleier og daglig leder for Real PR til KK.

4 gode tips til å holde hudormene unna!

Så, når disse hudormene dukker opp, hva kan vi gjøre for å bli kvitt dem? Hansen forklarer at en god hudrutine er alfa omega og gir oss noen gode tips:

  • Rens huden morgen og kveld! Bruk gjerne en rens som inneholder litt glycolsyre, salisylsyre eller melkesyre. Dette vil fjerne døde hudceller fra hudoverflaten sammen med overskuddstalg.
  • Bruk en lett dagkrem med antioksidanter. Denne vil holde huden fuktet hele dagen og antioksidantene bekjemper ytre stress som ofte øker talgproduksjonen.
  • Peel huden en gang i uken. Dette vil minimere synligheten av porer, holde huden fri for tørre og døde celler og talg.
  • Få veiledning i produktvalg av en hudterapeut, da er du sikker på at produktene gjør deg godt. Feil produktbruk kan faktisk irritere og gi deg økt talgproduksjon, det vil du jo ikke.

Tone Skipa, skjønnhetsekspert som står bak beautynettstedet Toneskipa.no, er enig med Hansen og råder oss til å passe godt på huden vår.

- For å unngå hudormer er det viktig å rense huden for sminke og kremer skikkelig hver morgen og kveld. I tillegg kan du skrubbe huden 1-2 ganger i uka. Gjør du det får du ikke hudormer, forteller hun til KK.

Dette kjennetegner tørr hud og slik behandler du det. Vis mer
HUDPLEIE: En god hudpleierutine er viktig for å unngå hudormer. FOTO: NTB scanpix
HUDPLEIE: En god hudpleierutine er viktig for å unngå hudormer. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Ikke klem!

Vi vet at det kan friste å klemme de sorte prikkene når de først har satt seg i huden. Dette fraråder Hansen at vi gjør.

- Vi fraråder klemming siden vi vet at dette irriterer og trigger både talgproduksjonen og produksjon av døde hudceller. Dette er jo ingrediensene i en sort prikk. Vi vet imidlertid at dette ofte er vanskelig å unngå. Det beste du kan gjøre er å la en hudterapeut hjelpe deg med klemming, slik at det gjøres rett, sier hun og legger til:

- Hvis du ikke klarer å vente MÅ du sørge for å klemme etter en varm dusj, da porene er utvidet og talget flyter lettere. Bruk kun et lett trykk med fingre som er dekket med cleenex. Ingen redskaper utover dette, de er for ekspertene. Vi ser ofte at de som lar være å klemme selv, er de som oppnår et best resultat.

- Til slutt. Har du noen andre gode tips?

- Noen Peel-offmasker er faktisk svært effektive. De fjerner den øverste delen av prikken, altså den som er farget sort. Disse egner seg godt før en fest, for eksempel. Men du må vite at talget som sitter igjen i kanalen, etter masken er fjernet, også vil oksidere og farges sort. Slike masker gir deg en midlertidig løsning, som ikke skader huden. God hudpleierutine gir den eneste varige løsningen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer