Kvinne voldtok mannmens ektemannen filmet
- Han knustehjertet hennes
Kraftige reaksjoner:- Fryktelig
Pastor med sjokkavsløringunder gudstjeneste
Nordmann stormetbanen: - Galskap
Fikk avslag:- Forferdelig
P-piller er et veldig populært prevensjonsmiddel, da det gir god beskyttelse mot graviditet og kan redusere sterke mensblødninger og menssmerter. Mens de første p-pillene som kom på markedet for 50 år siden hadde et høyt hormoninnhold, inneholder dagens p-piller svært lite hormoner.
Likevel kan de gi noen bivirkninger - og det spesielt hvis du akkurat har gått over til en ny type. (Pssst: Her kan lese alt om p-piller!)

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller
En rekke ufarlige bivirkninger
Sigurd Hortemo, som er overlege i Legemiddelverket, forteller at det ikke er uvanlig å merke litt ubehag de første månedene man går på p-piller.
- Småblødninger, svimmelhet, kvalme og ømme bryster er eksempler på plager som er ganske vanlige når man starter på p-piller. Det kan også føre til nedstemthet, humørsvingninger, nedsatt sexlyst og tørrhet i slimhinnene.
- Noen kvinner som er plaget med kviser kan oppleve at huden deres blir bedre når de starter på p-pillene, mens andre kan oppleve at den blir enda verre.
Kan disse plagene vedvare?
- Dette er plagsomme, men ufarlige bivirkninger som pleier å gå over etter noen måneder. Hos enkelte kan de imidlertid vedvare, sier han.

LES OGSÅ: Glemte du å ta p-pillen?
Gir økt risiko for blodpropp
I tillegg til de ufarlige bivirkningene som er beskrevet ovenfor, kan p-pillen ha andre, langt sjeldnere sideeffekter.
- P-piller, p-ring og p-plaster som inneholder østrogen gir litt økt risiko for blodpropp i ben og armer, samt lungene (lungeemboli). P-piller med østrogen gir også litt økt risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt.
- Nå skal det sies at risikoen fortsatt er veldig lav, og det spesielt hos unge kvinner. Hvert år får 2 av 10 000 jenter som ikke bruker p-piller blodpropp. I tabellen nedenfor kan du se hvordan de ulike prevensjonsmidlene påvirker risikoen for blodpropp:

- Risikoen for blodpropp er størst det første året du går på p-pillen. Du bør derfor ikke ta unødvendige pauser i p-pille-bruken. Begynner du på nytt etter fire ukers opphold, får du nemlig et nytt år med økt risiko, forklarer han.
Hva er symptomene på blodpropp?
- Blodpropp oppstår oftest i et ben eller en arm. Dersom du merker hevelse eller smerter i benet eller armen. I sjeldne tilfeller kan blodproppen føres med blodstrømmen til lungene og gi blodpropp i lungen. Da kan man merke tungpust, hoste eller smerter i brystet. Da må du også oppsøke lege med en gang, forteller han.

LES OGSÅ: Bruker du p-piller? Vær obs på disse smertene
Dersom plagene vedvarer
Har du gått på samme p-piller i noen måneder, og sliter fortsatt med bivirkninger? Da anbefaler overlegen deg å ta kontakt med legen din.
- Hvis plagene dine ikke forsvinner, bør du kontakte legen din eller helsesøster og drøfte om du bør prøve en annen p-pille eller en annen type prevensjon – som regel holder det å bytte til en annen sort p-piller.
Om du kommer til å få noen bivirkninger av å bruke de nye p-pillene, og i tilfellet hvilke, er vanskelig å si på forhånd. Det kan variere mye fra kvinne til kvinne og fra pilletype til pilletype.
LES OGSÅ: 6 sykdommer alle kvinner bør vite om
Bytte prevensjonsmiddel?
Du kan i hovedsak velge mellom hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler. Blant de ikke-hormonelle har du kondom, pessar og spiral.
Kondom er som kjent det eneste som, i tillegg til å beskytte mot graviditet, også beskytter deg mot kjønnssykdommer. Spiralen er også et populært prevensjonsmiddel, og hele 30 prosent av kvinner i alderen 20 til 43 år velger spiral. Men det er hovedsakelig anbefalt for kvinner som har født barn.

– Jeg foreslår spiral for de som har født barn. Om de har kraftig menstruasjon fra før av så anbefaler jeg hormonspiral. Om de har beskjeden mengde menstruasjonsblødning og vil unngå hormoner, anbefaler jeg kobberspiral, har gynekolog og fødselslege Vivek Sethi, ved Gynekolog Sethi, tidligere fortalt.
Det er likevel ikke alltid skjeden vil tilpasse seg spiralen, såkalt «dårlig compliance», og i slike tilfeller kan det være lurt å finne et annet alternativ. Da vil Sethi ofte anbefale noen av de hormonelle prevensjonsmidlene.
– Hvis man ikke vil gå for spiral kan jeg spesielt anbefale Cerazette noen måneder etter fødselen. Ved dårlig compliance av spiral kan p-stav eller p-sprøyter være alternativer man foretrekker.
– Til unge kvinner som foretrekker andre administrasjonsformer enn piller, anbefaler jeg Nuvaring og p-plaster, sier han.
En Nuvaring er en vaginalring som du selv setter inn i skjeden én gang om måneden. Der skal den sitte i tre uker før du tar en ukes pause. Denne ringen inneholder de samme hormonene som p-piller; østrogen, gestagen/progesteron. Men siden det er mindre mengder hormoner er det også litt færre bivirkninger.