P-piller

Ny forskning viser at p-piller kan føre til nedsatt sexlyst

Det er sant, p-pillene dine kan påvirke sexlivet ditt - men det gjelder ikke alle!

P-PILLER OG SEXLYST: Ekspertene har talt; ja, p-piller kan påvirke sexlysten din. Foto: Shutterstock / areeya_ann
P-PILLER OG SEXLYST: Ekspertene har talt; ja, p-piller kan påvirke sexlysten din. Foto: Shutterstock / areeya_ann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en rekke myter ute å går rundt p-piller, men det vi vet helt sikkert er at de har en rekke bivirkninger, som blant annet humørsvingninger og kvalme. Men har du også hørt (og kanskje til og med merket selv) at de reddende pillene kan påvirke sexlivet ditt? Mer presist, minke sexlysten din?

Yes, du leste (og har kjent) riktig! En ny studie utført av Karolinska institutet, publisert på «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», beviser at det faktisk er sant at p-piller kan føre til nedsatt sexlyst.

- Det her er den første studien som viser at p-piller kan påvirke seksualiteten. Det har vi ikke visst helt sikkert tidligere ettersom det ikke har vært vitenskapelig bevis, skal Angelica Lindén Hirschberg, professor og gynekolog ved Karolinska Institut, ha uttalt ifølge Expressen.

Forskerne delte inn 332 kvinner i to grupper, hvor den ene gruppen fikk den vanligste p-pillen i Sverige i tre måneder, mens den andre gruppen fikk placebo. I løpet av perioden undersøkte forskerne flere områder som kvinnenes lyster, opphisselse, tilfredshet, orgasme, reaksjonsevne og selvbilde. P-pillene viste seg å påvirke kvinnenes lyster, tilfredshet og spenning.

LES OGSÅ: Stjeler p-pillen sexlysten din?

P-piller inneholder hormoner som kan påvirke sexlysten

Mette Haase Moen, professor ved NTNU og gynekolog ved St Olavs hospital Kvinneklinikken, forteller til KK.no at sexlyst avhenger av mange faktorer som blant annet forhold til partner, overskudd og trygghet, og ikke hormonforhold først og fremt. Likevel forteller hun at hormonendringer, ved hjelp av p-piller, kan påvirke lyster.

- Det mannlige testosteronet kan ha betydning, men det er ikke slik at kvinner med høyt nivå har større lyst enn de med lavt nivå. Testosteron produseres hos kvinner delvis i eggstokkene, og fjerning av disse kan medføre redusert sexlyst, i tillegg til symptomer på østrogenmangel, sier Haase Moen.

- Så p-piller kan faktisk føre til nedsatt sexlyst?

- Ja, det er en kjent bivirkning. Kombinasjons p-piller inneholder to hormoner, østrogen og gestagen. Østrogenet er stort sett det samme i alle piller, men mengden kan variere. Gestagenet kan være av flere forskjellige typer, og i de nyeste p-piller har produsenten lagt vekt på at gestagenet er ‘antiandrogent’, det vil si at det motvirker kroppens testosteron, sier hun og legger til: 

- Hensikten med det er hovedsakelig at det hjelper mot uren hud og kviser, men siden det motvirker testosteronet, vil det kunne føre til nedsatt sexlyst.

(Se hvilke p-piller ekspertene anbefaler nederst i saken!)

LES OGSÅ: Har du lite sexlyst? - Kan skyldes alt fra medisiner til stress

- Kan ha effekt på psyken og sexlysten 

Også Nina Dølvik Brochmann, medisinstudent ved Universitetet i Oslo og en av hodene bak bloggen «Underlivet», forteller til KK.no at det er slik at noen p-piller kan påvirke testosteronnivået, og dermed også påvirke sexlysten.

- De naturlige kjønnshormonene våre påvirker områder i hjernen som er med på å regulere både stemningsleie og sexdrift. Med det i bakhodet er det ikke så rart å tenke at prevensjonsmidler, som endrer på balansen av kjønnshormoner, også kan ha en effekt på psyken og sexlysten vår, forteller hun.

LES OGSÅ: Disse fargene kan øke sexlysten

KAN PÅVIRKE SEXLYSTEN:  Ekspertene forteller at hvilken effekt p-pillene har på sexlysten vil variere stort fra kvinne til kvinne og fra pille til pille.  Foto: Shutterstock / Image Point Fr
KAN PÅVIRKE SEXLYSTEN: Ekspertene forteller at hvilken effekt p-pillene har på sexlysten vil variere stort fra kvinne til kvinne og fra pille til pille. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

- Langt vanligere at sexlysten reduseres av andre faktorer

For øyeblikket er Brochmann, sammen med medstudent Ellen Støkken Dahl, aktuell men bok om kvinnens underliv, Gleden med skjeden - alt du trenger å vite om underlivet. I likhet med professor og gynekolog Mette Haase Moen, forteller Dølvik Brochmann at det er forsket mye på p-piller og sexlyst, men at det fremdeles er usikkert hva det er ved p-piller som i noen tilfeller fører til reduserte lyster.

- Problemet med testosteron-teorien er at man ikke har sett noen klar sammenheng mellom testosteron-nivået i blodet og graden av opplevd sexlyst. Noen kvinner med relativt høye testosteron-nivåer sliter med sexlysten, mens andre kvinner med lavt testosteron merker ingenting (som ofte kan skyldes andre faktorer enn selve pillene), forteller Dølvik Brochmann og legger til:

- Når det er sagt, er det mye ved kvinners seksualitet vi ikke vet noe som helst om. Det er nemlig fryktelig vanskelig å forske på sexlyst siden det ikke finnes noe godt mål på hva det er. I tillegg påvirkes sexlysten av så mange faktorer i livene våre at det er kronglete å skille ut hva som er p-piller og hva som bare er effekten av en falmende forelskelse.

Dølvik Brochmann forteller videre at det er svært lite som tyder på at hormonprevensjon har en sterk, negativ effekt på sexlysten hos kvinner generelt.

- Det er mulig du har fått redusert libido av prevensjonen din, men det er ikke vanlig. Langt vanligere er det at sexlysten dabber av utover i forhold eller at stress stjeler overskuddet vårt til seksuelle krumspring, sier hun og konkluderer:

- Vårt råd, før du kaster prevensjonen i søppelkassa eller bestiller time for å fjerne p-staven, er å vurdere om det er andre ting i livet ditt som kan være medvirkende til den reduserte sexlysten. Du kan også prøve å bytte til et prevensjonsmiddel med et annet progesteron.

NEDSATT SEXLYST?: Før du kaster prevensjonen i søppelkassen kan det være lurt å vurdere om det er andre ting i livet ditt som kan være medvirkende til den reduserte sexlysten. Foto: Shutterstock / Kotin
NEDSATT SEXLYST?: Før du kaster prevensjonen i søppelkassen kan det være lurt å vurdere om det er andre ting i livet ditt som kan være medvirkende til den reduserte sexlysten. Foto: Shutterstock / Kotin Vis mer

Påvirker kvinners sexlyst i forskjellig grad

Det er nemlig slik at det er stor forskjell på p-piller, for ikke å glemme de store forskjellene oss kvinner i mellom. Så i hvor stor grad sexlysten påvirkes vil variere stort fra kvinne til kvinne, og fra pille til pille forteller ekspertene.

- Det er stor forskjell på gestagenets evne til å ‘nøytralisere’ brukerens testosteron. Jo større denne effekten er, jo større er risiko for redusert sexlyst, forteller Haase Moen og fortsetter:

- Ved påvirket sexlyst kan du bytte til annet merke, og eventuelt en pille med svakere østrogeninnhold, da høyt østrogen også kan nøytralisere testosteron. Det bør også ved utskrivning av resept gjøres oppmerksom på sexlystbivirkning og mulighet for å bytte til annen p-pille fordi kvinner er forskjellige. Hvis du ikke er plaget med kviser, bør kombinasjon med gestagenet levonorgestrel foretrekkes, også da det har lavest risiko for blodpropp.

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Haase Moen får støtte fra Dølvik Brochmann som legger til at testosteronreduksjonen skjer i varierende grad fra kvinne til kvinne og avhenger av hvilken prevensjonstype du bruker.

- Hormonell prevensjon, som p-piller, inneholder ulike typer progesteroner med forskjellig effekt på testosteron. De med drospirenon, slik som Yasmin, reduserer testosteron-nivåene. Dette kan hemme kviser, men kanskje også sexlysten. Progesteronet levonorgestrel, som du finner i Loette, Microgynon og hormonspiral, har derimot en effekt som ligner mer på testosteron og det er derfor mindre sannsynlig at disse kan gi redusert sexlyst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer