Adhd Hos Jenter

Kvinner med ADHD er sjeldent hyperaktive bråkmakere

Mens menn oftere har mer utagerende adferd, har kvinnen oftere problemer på den emosjonelle siden.

ADHD: - Hvis du tar for deg alle med ADHD så vil man ikke se noen genetisk forskjell på symptomene hos kvinner og menn, men fremtoningen kan være annerledes, forklarer spesialpedagog, Michael B. Lensing. Foto: Shutterstock / PKpix
ADHD: - Hvis du tar for deg alle med ADHD så vil man ikke se noen genetisk forskjell på symptomene hos kvinner og menn, men fremtoningen kan være annerledes, forklarer spesialpedagog, Michael B. Lensing. Foto: Shutterstock / PKpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi snakker om ADHD vil kanskje «hyperaktivitet» og «konsentrasjonsvansker» være noe av det første du tenker på. Og selv om dette er viktige symptomer er det ikke nødvendigvis slik at alle med ADHD oppfører seg likt.

– De fleste undersøkelsene på ADHD har blitt gjort på gutter i en viss barnealder. Men unge voksne klatrer for eksempel ikke lenger i trær eller er urolige i klasserommet, sier Michael B. Lensing, konstituert seksjonsleder ved Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom) til KK.no.

LES OGSÅ: Bipolar eller deprimert?

Spesialpedagogen som selv har skrevet en doktorgrad om voksne med ADHD, forteller at hyperaktiviteten hos voksne kan utspille seg mer som grader av indre rastløshet – spesielt når det kommer til kvinner.

– Hvis du tar for deg alle med ADHD så vil man ikke se noen genetisk forskjell på symptomene hos kvinner og menn, men fremtoningen kan være annerledes. Jentenes hyperaktivitet kan nok være mindre motorisk fremtredende, men de kan kanskje heller være noe mer skravlete, forklarer han. 

LES OGSÅ: Er du trøtt og husker dårlig?

Sliter med indre uro og konsentrasjonsvansker

Det skal grundige vurderinger til for å sette en ADHD-diagnose, og dette er ikke gjort i en fei. En rekke kriterier skal oppfylles, og ADHD deles gjerne inn i tre undergrupper:

  • ADHD hovedsakelig hyperaktiv/impulsiv type.
  • ADHD hovedsakelig uoppmerksom type.
  • ADHD kombinert type (som er den mest vanlige).
KONSENTRASJON: Det er ikke uvanlig at hyperaktiviteten kan utspille seg mer som grader av indre rastløshet, og at konsentrasjonsvanskene er den største utfordringen. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
KONSENTRASJON: Det er ikke uvanlig at hyperaktiviteten kan utspille seg mer som grader av indre rastløshet, og at konsentrasjonsvanskene er den største utfordringen. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Ifølge Nina Holmen som er fagsjef i ADHD Norge, kan mange kvinner med ADHD ha uoppmerksom type. Disse skiller seg hovedsakelig ut ved at de ikke er hyperaktive eller impulsive, men heller har en indre uro og det er konsentrasjonsvanskene som er utfordringene. 

– Symptomene kan vises som vansker med å komme i gang med gjøremål, vansker med å avslutte det man har begynt på, man tar lite initiativ og har et langsomt tempo når aktiviteter skal gjennomføres. Noen kan være overkontrollerende og omstendelige for å kompensere for manglende oversikt, sier hun til KK.no. 

Det er selvsagt store variasjoner i hvordan de ulike utfordringene arter seg, men ofte bruker de mye energi på å konsentrere seg slik at de raskt kan bli trette eller uopplagte – særlig i situasjoner hvor det er mange inntrykk på en gang. 

Av 100 personer med ADHD vil også opptil 70 av disse kunne ha en eller annen form for tilleggsproblematikk, ifølge Lensing. 

– Av psykiske tilleggsvansker vil man kunne si at kvinner oftere synes å ha problemer på den emosjonelle siden, for eksempel i form av angst- og depresjonsproblematikk. Hos menn ses oftere vansker knyttet til adferdsproblematikk, forteller han.

LES OGSÅ: Sliter du med tvangstanker?

Mindre framtredende hos jenter

Personer med ADHD uoppmerksom type får gjerne diagnosen senere i livet enn de med ADHD kombinert type. Befolkningsundersøkelser viser at det er flere gutter enn jenter som diagnostiseres med ADHD i barnealder, men blant voksne er det mindre forskjeller i forekomst mellom kjønnene.

Symptomene for kjønnene er like, men kan om mulig komme til uttrykk forskjellig. Dette på grunn av individuelle forskjeller, hvordan menn og kvinner oppfører seg ulikt, og kanskje fordi forventningene som stilles til oss er ulikt fra menn og kvinner, sier Holmen.

Også Lensing tror at når og hvordan man oppdager ADHD kan påvirkes av hva man ser etter.

– Det har noe med våre forventninger å gjøre – gutter skal være aktive og i bevegelse, mens jentene skal snakke sammen og være sosiale. Det kan være en av årsakene til at man er mindre bevisst på ADHD-problematikk hos jenter enn hos gutter, sier han.

TAR SEG SAMMEN: Vi har ofte andre forventninger til jenter enn til gutter, som kan være en av årsakene til at ADHD-problematikk er mindre framtredende hos jenter. Foto: Shutterstock / KieferPix
TAR SEG SAMMEN: Vi har ofte andre forventninger til jenter enn til gutter, som kan være en av årsakene til at ADHD-problematikk er mindre framtredende hos jenter. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer

Holmen legger til at mangelfull impulskontroll er mindre akseptert hos jenter og kvinner, enn det er hos gutter og menn. 

– Impulsive kvinner kan derfor bruke enorme krefter i sine forsøk på å ta seg sammen, og dermed bli utmattet. Klarer de ikke å ta seg sammen nok, kan det ende i en depresjon, og voksne kvinner kan ofte bli henvist til spesialisthelsetjenesten for depresjon uten at ADHD blir vurdert, forteller hun.

LES OGSÅ: - Jeg frøs, hadde sår hals og var konstant sliten

Ikke alle har nytte av medisiner

Hos noen kan ADHD påvirke både familielivet og arbeidslivet, spesielt for kvinner som har vansker med å organisere og å lage seg rutiner i hverdagen.

– Det å lære seg å leve med ADHD er en viktig del av behandlingen. Man må finne strategier som fungerer for den enkelte i praksis, sier Holmen.

Det er spesifisert at en mild grad ADHD fortrinnsvis bør behandles med tilrettelegging og spesialpedagogisk, psykologiske, eller psykososiale tiltak. Ved moderat til alvorlig grad av ADHD anbefales medikamentell behandling som del av et helhetlig tilrettelagt behandlingstilbud som førstevalg. 

Det er likevel ikke alle som har nytte av medikamentell behandling. 

– Medikamentell behandling har vist å ha høyere nytte hos barn og unge, mens hos voksne er det omtrent 50 prosent som har nytte av det. Noen kan også vokse det av seg, men det er så langt ikke mulig å forutse hvem dette gjelder, sier Lensing. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer