Hormonbasert prevensjon:

Kan du bli deprimert av prevensjonsmidler?

- Vi vet at det er bivirkninger som vi ikke har bevist enda.

DEPRESJON AV PREVENSJON: Hormonbaserte prevensjonsmidler kan gi forskjellige bivirkninger. Det er også gjort en studie som viser at noen kan oppleve å få depresjoner. FOTO: NTB Scanpix
DEPRESJON AV PREVENSJON: Hormonbaserte prevensjonsmidler kan gi forskjellige bivirkninger. Det er også gjort en studie som viser at noen kan oppleve å få depresjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt at p-piller og andre prevensjonsmidler med hormoner kan gå utover humøret? En studie tyder også på at p-piller kan øke risikoen for å bli deprimert med opptil 80 prosent.

- 80 prosent høres veldig mye ut, men utgangspunktet er at 1 prosent av unge danske kvinner bruker antidepressiva. En 80 prosents økning gir 1,8 prosent, og det vil si at det er 98,2 prosent som ikke bruker antidepressiva, påpeker Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn.

Studien han viser til var ledet av Øjvind Lidegaard som er professor i gynekologi ved Universitetet i København og ble publisert i 2016.

I overkant av en million kvinner mellom 15 og 34 år ble fulgt i fire år, og forskerne fant en sammenheng mellom hormonell prevensjon og bruk av antidepressive midler. Samtidig er det også gjort studier der man ikke finner noen sammenheng mellom risikoen for depresjoner og hormonbasert prevensjon.

For eksempel ble det nylig publisert en studie der amerikanske forskere har sett på data frem til 2016, altså før den danske studien ble publisert, og konkludert med at det ikke finnes noen sammenheng mellom p-piller med progesteron og depresjoner.

Johansen påpeker at det å studere bivirkninger er vanskelig, og at et legemiddel derfor kan gi deg bivirkninger som ikke ennå er kjente.

- Vi vet at det er bivirkninger som vi ikke har bevist enda, sier han.

Les også: Tar du ofte pause fra p-pillene for å sjekke at kroppen fungerer?

Bivirkninger de første månedene

Den viktigste bivirkningen ved bruk av prevensjon er økt risiko for blodpropp. Noen typer prevensjon gir ikke økt risiko for blodpropp. Det gjelder langtidsvirkende prevensjon som hormonspiral og p-stav - og p-piller uten østrogen (minipiller), forteller Sigurd Hortemo, medisinsk rådgiver hos Statens Legemiddelverk.

Blant kvinner som går på p-piller med både østrogen og progestogen vil mellom fem og 12 av 10 000 få blodpropp hvert år. Til sammenligning vil bare to av 10 000 kvinner som ikke bruker prevensjon få blodpropp.

Mange kvinner ønsker likevel en p-pille med både østrogen og progestogen, siden slike p-piller gir god kontroll over blødningene. Dersom du ønsker en kombi-pille bør du ifølge Hortemo velge en p-pille med østrogen og levonorgestrel (Loette, Microgynon, Oralcon, Almina eller Mirabelle) siden denne kombinasjonen gir minst økning i risikoen for blodpropp.

Videre kan all prevensjon med hormoner gi bivirkninger. Ofte vil plagene gi seg i løpet av de første månedene du bruker en ny prevensjon.

- Vanlige bivirkninger er sporblødninger, hodepine, kvalme, magesmerter og ømme bryster. Noen kan oppleve at de får mer plager med kviser, mens andre blir bedre, sier Hortemo.

LES OGSÅ: - Overhodet ikke en sikker prevensjon

Kan gjøre deg nedstemt og gi redusert sexlyst

I tillegg har det lenge vært kjent at prevensjonene kan påvirke humøret. Noen opplever at de blir triste og nedstemt, mens noen merker redusert sexlyst.

Det som derimot er nytt er at det er funnet en sammenheng mellom bruk av prevensjon og bruk av antidepressive midler, forteller Hortemo og refererer til den danske studien.

Han påpeker at den absolutte forskjellen mellom gruppene var små og det er ikke vist at det er prevensjonen som er årsaken til økt bruk av legemidler mot depresjon. Hortemo understreker likevel at det er viktig at kvinner som skal starte på prevensjon får informasjon om at de kan oppleve tristhet og depresjon.

- Legemiddelverket har ikke endret rådene på dette punktet, men den danske studien støtter jo opp om de rådene vi allerede gir, sier Hortemo.

KAN GI BIVIRKNINGER: - Vi har ikke det perfekte prevensjonsmiddelet. Men prevensjon har gitt kvinner stor grad av kontroll over fruktbarhet og seksualitet – og dette må veies mot ulempene og bivirkningene, sier Hortemo.
KAN GI BIVIRKNINGER: - Vi har ikke det perfekte prevensjonsmiddelet. Men prevensjon har gitt kvinner stor grad av kontroll over fruktbarhet og seksualitet – og dette må veies mot ulempene og bivirkningene, sier Hortemo. Vis mer

Selv om den danske studien fant noen forskjeller mellom ulike typer prevensjon, er det vanskelig å vite sikkert om noen typer prevensjon gir mer tristhet enn andre. Hortemo mener likevel at det kan være verdt å prøve en annen form for hormonell prevensjon dersom du opplever at en type prevensjon gjør deg trist eller deprimert. Han er også opptatt av at legen må gi informasjon om at tristhet og nedsatt sexlyst kan være en bivirkning.

- Dessverre finnes det ikke noe perfekt prevensjonsmiddel. Men prevensjon har gitt kvinner stor grad av kontroll over fruktbarhet og seksualitet – og dette må veies mot ulempene og bivirkningene, sier Hortemo.

LES OGSÅ: Kan vi få p-piller for menn allerede i 2019?

- Kvinnen bestemmer når nok er nok

Hos Sex og Samfunn forteller Johansen at de hører historier om kvinner som ikke blir hørt når de sier de mener det er prevensjonen som er årsak til at de er deprimerte.

- Det viktigste vi som skriver ut prevensjon kan gjøre er å ta kvinnen på alvor. Vi på sex og Samfunn hører altfor ofte historier om at man har fått beskjed om at det må være andre ting i livet som har gjør at man blir deprimert. Da kan det kanskje lang tid før man slutter på prevensjonen og man skjønner at det var det det var, sier Johansen.

Opplever du bivirkninger som gjør at du ønsker å bytte prevensjonsmetode, råder Johansen å gå til helsepersonellet som skrev ut prevensjonen og snakke med dem.

- De første månedene på prevensjon er det ganske vanlig å ha en del bivirkninger, så det kan være lurt å ha litt is i magen. Men om du blir skikkelig deprimert så er det ikke noe å vente på. Det er kvinnen som selv bestemmer når nok er nok.

LES OGSÅ: Dette skjer når du slutter på p-piller?

LES OGSÅ: I 2016 hadde vi det laveste aborttallet siden 1979

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer