Smittet av korona:

«Jeg er ufrivillig uvaksinert. Det håper jeg du slipper»

Sandra Lyng var for syk til å vaksinere seg mot korona. Nå har hun fått viruset på toppen av det hele.

UVAKSINERT: Sandra Lyng fikk beskjed om å vente med å ta koronavaksinen til hun ble frisk av kyssesyken. Men så ble hun smittet av korona. FOTO: Truls Qvale
UVAKSINERT: Sandra Lyng fikk beskjed om å vente med å ta koronavaksinen til hun ble frisk av kyssesyken. Men så ble hun smittet av korona. FOTO: Truls Qvale Vis mer
Publisert

På sin Instagramkonto la artist Sandra Lyng ut en video hvor hun fortalte at hun på grunn av langvarig kyssesyke, ble anbefalt å vente med å vaksinere seg mot koronaviruset.

Nå ligger hun hjemme, sterkt redusert og smittet av det potensielt farlige viruset.

«Det opplegget her, håper jeg virkelig at du slipper. Også håper jeg at du har fått de vaksinene de trenger, så du har det litt lettere».

Det sier Sandra til følgerne sine i en historie på sin instagramkonto.

Derfor kan du ikke vaksineres

Kyssesyken (også kalt mononukleose eller Epstein-Barr-virus) er en virusinfeksjon som rammer omtrent 90 prosent av befolkningen gjennom livet. Som regel barn og unge, ifølge NHI.no.

Vanlige symptomer er kraftig halsbetennelse, hovne lymfekjertler, feber og generell sykdomsfølelse.

– Man får gjerne et karakteristisk utseende på mandlene i halsen, og da oppdages det raskt. Så tar vi en hurtigtest som får påvist eventuell kyssesyken fort. Blodprøver som sendes til laboratorie bekrefter diagnosen, sier fastlege Kari Eidjar til KK i en tidligere artikkel om sykdommen.

– Kyssesyken angriper en del av de cellene som brukes til å få respons fra vaksinen, så du kan teoretisk få dårligere respons på vaksinen hvis du vaksineres mens man fortsatt har sykdom.

Det sier Margrethe Greve-Isdahl. Hun er overlege, spesialist i barnesykdommer og leder av barnevaksinasjonsprogrammet i FHI.

Vurdere risiko

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler generelt ikke folk å vaksinere seg dersom man har en pågående infeksjon i kroppen. Men heller vente til man har kommet seg. Kyssesyken er, som Sandra påpeker i sitt innlegg, en infeksjon som det for mange tar lang tid å bli frisk fra. Etter man har følt seg i normal form i en til to uker, kan man fint vaksineres.

– Men hvor lang tid det tar før du kommer deg dit, det kan jo være vanskelig å vite. Og man må jo alltid vurdere risikoen for om det å bli syk av covid-infeksjonen er verre enn å vente fordi du ikke er i form med kyssesyken, sier Greve-Isdahl.

Hun legger til at dersom det kan bli en alvorlig infeksjon for den enkelte, så ville man nok vaksinert mot korona likevel. Ellers venter man til pasienten er i form igjen.

LES OGSÅ: Sandra Lyng om overgrepene: Ingen skal få bruke kroppen min igjen.

Ufrivillig uvaksinert

«Jeg har hatt kyssesyken, så jeg har hatt et annet virus underveis. Hver gang jeg skulle ta vaksine har jeg vært dårlig. Da har de sagt at jeg måtte komme igjen når jeg ble bedre. Og nå har jeg fått korona.»

«Så jeg er ufrivillig uvaksinert og det er ikke å anbefale. Så det håper jeg du slipper min venn.»

Det forteller Sandra Lyng på Instagram.

Da gjenstår det bare å ønske Sandra riktig god bedring både fra kyssesyken og korona!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer