Kraftig pollenallergi

Ingrid ble utskjelt da hun hostet i butikken

Pollensesongen er i full gang. For pollenallergiker Ingrid Ask Helgerud er plagene så kraftige at hun knapt kan bevege seg utendørs.

BLE UTSKJELT: Ingrid unngår helst å gå i butikken når pollenplagene er som verst. FOTO: Privat
BLE UTSKJELT: Ingrid unngår helst å gå i butikken når pollenplagene er som verst. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det anslås at cirka en million nordmenn har pollenallergi og noen er mer plaget enn andre. Tobarnsmor Ingrid Ask Helgerud (42) i Mjøndalen forteller at hun på det verste knapt kan forlate hjemmet sitt uten å få pusteproblemer.

– Så lenge jeg holder meg innendørs er det levelig, men om jeg har vært litt ute er det skikkelig ille på kvelden. Jeg får nesten panikk fordi jeg ikke får inn nok luft, sier hun.

Det finnes mange ulike pollensorter og hvilke som gir mest allergiplager varierer fra land til land, her i Norge reagerer de fleste ifølge NAAF på bjørk. Mange reagerer også på gress, or, hassel, salix og burot. Ingrid er allergisk mot alt dette, i tillegg til at hun har astma og en rekke matallergier.

Bjørkepollen-sesongen er imidlertid den aller verste for henne. Etter en kald vår eksploderte allergiplagene for et par uker siden, da bjørkepollen-spredningen økte fra moderat til kraftig.

– De første symptomene på pollenallergi begynte i februar en gang, men da bjørkepollen kom med kraftig spredning, var det som om jeg fikk en skikkelig forkjølelse eller bronkitt. Jeg blir også veldig trøtt og slapp, og når jeg beveger meg får jeg knapt puste fordi jeg er så tett i nesa.

For å dempe plagene går Ingrid på allergimedisin, kortisontabletter og astmamedisin. I tillegg forsøker hun å forebygge så godt hun kan ved å gjøre tiltak som å være mest mulig inne, skylle øynene og være nøye med å vaske ansiktet om kvelden.

Hun har tidligere testet kortisonsprøyte (Kenacort-T) mot allergi, men effekten varte kun i to uker før allergien kom tilbake med full kraft.

Kan ikke være ut med barna

Ingrid skriver bloggen Matmomsens allergifrie kjøkken hvor hun deler allergivennlige matoppskrifter, hun har også en fleksibel deltidsjobb som gir henne mulighet til å tilrettelegge arbeidet etter formen.

De kraftige pollenallergi-plagene gjør det allikevel vanskelig å ha en vanlig familiehverdag.

– Når det står på som verst, går det ut over alt. Jeg kan ikke være utendørs med ungene, får ikke gått de turene jeg pleier å gå og orker ikke gjøre husarbeid i særlig stor grad.

– Vi hadde et par uker med skikkelig fint vær og da satt jeg bare inne. Jeg var kun ut og inn av bilen i forbindelse med at jeg skulle hente og levere unger, men det var nok til at det tettet seg så fælt at jeg måtte hjem og legge meg etterpå. Det er veldig kjipt at man ikke kan få nyte de fine dagene utendørs. På slutten av denne finværsperioden var jeg helt desperat etter noen regnværsdager, slik at jeg fikk puste.

VÅR TIL GLEDE OG BESVÆR: Fine vårdager er noe av det verste for pollenallergikere. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
VÅR TIL GLEDE OG BESVÆR: Fine vårdager er noe av det verste for pollenallergikere. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer

Uglesett på butikken

For en del allergikere har det under koronapandemien føltes stigmatiserende å ha en sykdom som gir luftveisplager.

Ingrid forteller at hun i pollensesongen har forsøkt å unngå å dra til matbutikken.

– Om du hoster og peser bak ansiktsmasken, blir du fort ganske uglesett. Jeg har faktisk blitt skjelt ut av fremmende på butikken fordi jeg fikk en skikkelig hostekule!

– Den ene gangen fikk jeg beskjed om å holde meg hjemme og ikke smitte andre, den andre gangen fikk jeg en lang tirade. Jeg har også fått slengbemerkninger om at jeg er ekkel når jeg har hostet.

Barna mine har også pollenallergi og astma, så jeg har kjøpt buttons til oss som sier at vi har pollenallergi. Dessverre er det slik at ikke alle ser den ved første øyekast, sier hun.

Anbefaler tablettvaksine mot pollenallergi

Professor Sverre Steinsvåg er overlege og ØNH-spesialist ved Sørlandet Sykehus og Haukeland Universitetssykehus. Han forteller at en del allergikere er så plaget under pollensesongen at de rett og slett ikke kan oppholde seg der de bor.

– Å unngå pollen helt er ikke enkelt, da det spres med vinden over store områder. Noen må derfor reise høyt til fjells eller langt ut til kysten hvor det er lite pollen, sier han.

– De som er mest rammet kan bli så syke at de ikke klarer å gå på jobb, på skolen eller delta i sosiale aktiviteter. Noen får betydelige pusteproblemer, som har sammenheng med pollenutløst astma. Men alt dette finnes det god behandling for, så det er ikke slik at mennesker dør av pollenallergi.

Pollenallergi behandles med nesespray med kortison, antihistamintabletter og betennelsesdempende øyendråper. Dersom dette ikke hjelper, er allergivaksinasjon et godt alternativ.

– Mens vi tidligere ga vaksinasjoner med sprøyter, har vi nå gått over til tablettvaksine. Denne er like effektiv og enklere å håndtere for pasientene, da man kan ta den selv hjemme og slipper å oppsøke spesialisthelsetjenesten. Tablettvaksinen mot pollenallergi gis av fastleger og går ut på at man legger en til to tabletter, avhengig av type pollen, under tunga hver dag i tre år.

Fraråder behandling med kortisonsprøyter

Kortisonsprøyter har også vært mye brukt til behandling av pollenallergi, dette er imidlertid noe Steinsvåg fraråder allergikere å ta.

– Kortisonsprøyter er veldig etterspurte, men nå begynner det å komme dokumentasjon på betydelige negative effekter på skjelettet og på binyrebarken. Dette kan for eksempel føre til osteoporose (beinskjøret, red.anm.) hos kvinner og endringer i det vi kaller fettdeponiene slik at man i ytterste konsekvens kan få måneansikt.

– En undersøkelse viser at to injeksjoner hvert år i seks år kan gi denne typen bivirkninger, som ikke går tilbake. Dessverre sitter dette med kortisonsprøyter fortsatt «i margen» hos en del leger og pasienter, så vi som jobber med dette prøver å informere så godt vi kan om at det ikke er så lurt. Pasienter med så store plager bør heller få allergivaksine.

Pollenallergi kan ifølge professoren også føre til at man utvikler andre sykdommer.

– Det disponerer utvikling av astma, spesielt hos barn. Barn debuterer ofte med pollenallergi i 10-12 årsalderen og etter noen år får de astma. Det er derfor viktig å behandle pollenallergien skikkelig og unngå en polleneksponering i den grad det er mulig, for å redusere faren for utvikling av astma. God behandling kan beskytte mot senere astmautvikling, sier han.

Hvordan forebygge pollenallergi:

Sørg for at du alltid vasker ansiktet ditt og hendene dine når du har vært ute.

Skyll håret ditt og skift putevar før du legger deg.

Dekk gjerne til håret og bruk solbriller når du oppholder deg utendørs.

Unngå å lufte boligen din på dager hvor pollenspredningen er størst, spesielt fra morgen til ettermiddag. På finværsdager kan det også være mye pollen om kvelden.

Ikke tørk klesvasken utendørs.

Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen.

Børst kjæledyrene dine ofte, da pollen lett kan sette seg i pelsen.

Bruk pollenmaske for å minske innånding av pollen.

Kilde: NAAF

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer