Hudhelse

Hørt om ­«Zoom dysmorfia» - skyggesiden av hjemmekontor?

En fersk undersøkelse viser at hyppige videomøter på hjemmekontor gjør at vi føler at huden har eldet fortere. Hudlege forklarer hvorfor.

HUDHELSE: Videomøter og mange timer på hjemmekontor har satt sitt preg både på kropp og sinn - har det gjort at huden vår har eldes raskere? Vi har snakket med en hudlege som gir det svaret. FOTO: NTB
HUDHELSE: Videomøter og mange timer på hjemmekontor har satt sitt preg både på kropp og sinn - har det gjort at huden vår har eldes raskere? Vi har snakket med en hudlege som gir det svaret. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Over ett år med hjemmekontor gjør noe med oss - både på det sosiale, følelsesmessige og psykiske plan.

Men for mange har også, i skrivende stund nå straks 15 måneder i hjemmehula, gjort noe med oss fysisk. I en fersk undersøkelse utført av Kantar, på vegne av hudpleiemerket No7, kommer det blant annet frem at 60 prosent av de spurte mener at huden føles eldre grunnet pandemien.

Hovedgrunnen til dette tror de spurte at er fordi at vi er blitt mer selvbevisste, gjennom bruk av videoskjerm og ikke minst har mulighet til å se oss selv mer på baderomsspeilet.

Følelsen av å være mindre opplagt, ha manglende energi og å ha oppdaget flere rynker under korona-pandemien, er aspekter som kommer frem i undersøkelsen der 2108 britiske kvinner mellom 30 og 65 år ble spurt.

HJEMMEKONTOR: Mange av oss har hatt hjemmekontor i over ett år - og det er ingen tvil om at møtevirksomhet på Teams og Zoom gjør noe med oss! FOTO: NTB
HJEMMEKONTOR: Mange av oss har hatt hjemmekontor i over ett år - og det er ingen tvil om at møtevirksomhet på Teams og Zoom gjør noe med oss! FOTO: NTB Vis mer

Teams og Zoom føles som speil

Spesielt dette med at man stadig hyppigere ser seg selv gjennom skjermen, fordi man ukentlig - og for mange daglig - har møter gjennom videotjenester som Teams og Zoom gjort at mange av de spurte kvinnene føler at de ser seg selv i timesvis gjennom et speil.

- Flere kvinner har fortalt at de har lagt merke til nye linjer på grunn av belastningen huden har vært gjennom under nedstengningen. Mens en nedstengning i seg selv naturligvis ikke har forårsaket disse linjene, kan det virke som at vi har blitt mer bevisste på dem, rett og slett fordi vi ser våre egne ansikter mer enn noen gang før, forteller Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge, i en pressemelding.

EKSPERTEN: Anne Margrethe Aldin Thune er farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Anne Margrethe Aldin Thune er farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge. FOTO: Privat Vis mer

Fenomenet kalles Zoom dysmorfia

Hudlege Michael Zangani ved Volvat sier til KK at dette fenomenet kalles Zoom dysmorfia.

Han har tidligere skrevet om Snapchat dysmorfia på sin hjemmeside - der kvinner, spesielt i alderen 20-30 år, har ytret et ønske om se ut som den filtrerte versjonen av seg selv, som man lager gjennom apper som for eksempel Snapchat og Instagram.

Denne trenden har skapt bekymring blant eksperter.

- Også dagens situasjon, med daglige videomøter, har gjort at vi er blitt mer bevisst på ansiktet vårt. Vi ser oss selv oftere med diverse ansiktsbevegelser, som smil, bruke av pannen og sinnarynken. Dette er noe vi vanligvis ikke gjør. Dessuten vil også kamera og avstanden til ansiktet vise oss et mer disporposjonert bilde av ansiktet, sier hudlege Zangani.

EKSPERTEN: Michael Zangani er hudlege ved Volvat. FOTO: drzangani.no
EKSPERTEN: Michael Zangani er hudlege ved Volvat. FOTO: drzangani.no Vis mer

Følgende av dette er at mange nå ønsker behandling for å få bukt med sinnarynker og andre skjønnhetsfeil de har oppdaget gjennom skjermen.

- Vi ser at mange ønsker behandling for rynker i pannen og sinnarynken nettopp fordi at de ser seg selv hyppigere på video, forklarer hudlege Zangani til KK.

- Er det noe vi kan gjøre for at situasjonen kan bli bedre, annet enn å skru av kamera og holde oss unna speil - eventuelt bare akseptere rynkene?

- Det er ikke så mye man kan gjøre, annet enn å være bevisst på dette før man tyr til diverse inngrep, sier hudlege Zangani.

Farmasøyt Thune mener at det er lite man kan gjøre med skjermbruken på hjemmekontoret, men at det er viktig å huske på å unne seg selv litt egenpleie mellom slagene.

- Hjemmepleie kan gjøre underverker for å booste selvfølelsen.

HYALURONSYRE: Stoffet finnes allerede i huden, og er også blant de hotteste ingrediensene i hudpleie. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer