Matforgiftning

Disse matvarene øker faren for å bli matforgiftet

... og dette bør du gjøre om du først har blitt matforgiftet, ifølge ekspertene.

MATFORGIFTNING: Matforgiftning kan føre til ubehag gjennom magesmerter, kvalme og diaré som kan vare mellom en til tre dager.  Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
MATFORGIFTNING: Matforgiftning kan føre til ubehag gjennom magesmerter, kvalme og diaré som kan vare mellom en til tre dager. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De av oss som har vært matforgiftet vil nødig bli det igjen. For det er både ubehagelig og smertefullt. Undersøkelser utført av Nofima viser at hver andre nordmann i løpet av ett år har hatt oppkast eller diare, mens estimater viser at bare rundt en av fem har blitt matforgiftet. 

Men hvorfor blir vi egentlig matforgiftet? 

– Matforgiftning er fremkalt av giftstoffer eller toksiner fra sykdomsfremkallende bakterier eller virus som er i maten, sier Solveig Jore i Folkehelseinstituttet. 

Hun forteller at de mest vanlige er virusene er Bacillus cereus, Clostridium perfringens og Stafylokokker som finnes i råvarer og Clostridium botulisme som i noen tilfeller finnes i rakfisk. 

– Årsaken til at bakteriene og virusene oppstår i maten kan være at maten er blitt feil lagret eller dårlig varmebehandlet, forteller hun. 

LES OGSÅ: Omgangssyke? Dette hjelper

Går over i løpet av et par dager

Hun forteller at symptomene på matforgiftning vil avhenge av hvilken bakterie, virus eller toksin som er årsaken.

– Symptomene kan være kvalme, oppkast, magesmerter, diare og av og til feber. Vanligvis går en matforgiftning over i løpet av en til tre dager, forteller Jore. 

I Norge er det vanligst å bli matforgiftet av drikkevann, kylling, myke modningsoster som blåmuggost, og fisk som rakfisk og røkt fisk, ifølge Folkehelserapporten utført av Folkehelseinstittutet. 

- Så si at du har blitt matforgiftet, hvor farlig er det egentlig?

– Hvor farlig matforgiftning er vil avhenge av hva en er smittet med; altså hvilken bakterie, toksin eller virus man har blitt smittet med – så det kan man ikke gi et eksakt svar på. Den alvorligste typen matforgiftning er botulisme, som skyldes et toksin som angriper nervesystemet med lammelser som resultat, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Så fort blir du matforgiftet

Få i deg nok drikke

Det sies at om man har vært matforgiftet en gang så er det større sjanse for å bli det igjen, men stemmer dette eller er det bare en myte?  

– Nei, det er ikke større sannsynlighet for å bli matforgiftet om du har vært matforgiftet tidligere, forteller almenlege Lene Kristine Kroken ved Nesttun Almennpraksis.  

Hun forteller at ved matforgiftninig er viktig å få i seg rikelig drikke og eventuelt salte kjeks siden vi taper salt og væske ved diare og oppkast. Ellers gjelder det å få nok hvile

– Dersom du blir medtatt eller får høy feber bør du kontakte lege for videre undersøkelse, sier hun. 

LES OGSÅ: Her blir vi oftest matforgiftet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer