Tics hos barn:

Dette gjør du om barnet har tics

- Eksempler på tics kan være øyeblunking, ansiktsgrimaser, neserynkning, hodekast, armbevegelser, klapping, piping, harking, snufsing og stamming.

IKKE UVANLIG: En del har forbigående tics i løpet av barneårene. FOTO: NTB Scanpix
IKKE UVANLIG: En del har forbigående tics i løpet av barneårene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du sett tics hos barnet ditt? Forbigående tics er ikke uvanlig, men i noen tilfeller vedvarer ticsene og kan blant annet være tegn på Tourettes syndrom. Mange trenger ikke behandling for denne tilstanden, men for andre blir det svært plagsomt.

- Eksempler på tics kan være øyeblunking, ansiktsgrimaser, neserynkning, hodekast, armbevegelser, klapping, piping, harking, snufsing og stamming, forklarer Liv Irene Nøstvik, som er daglig leder i Norsk Tourette Forening.

Tics kan opptre alene eller en kan ha flere tics sammen. Motoriske tics er ufrivillige bevegelser. Vokale tics er ufrivillige lyder.

LES OGSÅ: Sofie Frøysaa (26) har Tourettes syndrom

Spenning i kroppen

De som har tics beskriver ofte at det bygger seg opp en spenning i kroppen, som avløses av at de gjør en bevegelse eller lager en lyd. Som når du kjenner at du må nyse, men med en sterkere spenning, forklarer Bernard Weidle, som er spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim. Om ticsene undertrykkes kan det bygge seg opp til en kraftigere spenning, og noen får fysisk vondt i kroppen av muskelanspenningen.

Tourettes syndrom kjennetegnes av vedvarende tics, men Weidle forklarer at det kan være andre årsaker til tics. Flere somatiske tilstander, infeksjonssykdommer og også noen medikamenter kan medikamenter kan fremprovosere tics. Epileptiske anfall kan også i noen tilfeller ligne tics. Hos noen kan hyppig blunking eller kremting man mener kommer av for eksempel allergier, egentlig være tics.

- Når man har det i under et år så sier vi at det er forbigående, men om du har det i mer enn et år er det kronisk tics, forteller Weidle.

Ifølge Nøstvik i Norsk Tourette Forening ser man forbigående tics hos omkring 15 til 25 prosent av alle barn.

- Disse består ofte av blunking, grimaser og hodekast, forklarer hun.

Det er altså først når barnet har hatt tics i over ett år at en utredning kan vurderes.

Tourettes syndrom kjennetegnes ved at man har flere tics – minst to motoriske og et vokalt. Ticsene ved Tourettes forekommer flere ganger i løpet av en dag, nesten hver dag, ofte med perioder med forbedring eller forverring.

Symptomene på Tourettes syndrom skal ha vist seg før fylte 18 år, og ifølge Weidle er det vanligst at symptomene er kraftigst ved 10 til 14 års alder.

LES OGSÅ: Barn med ADHD er ikke alltid urolige

Kan avta med årene

Men også hos de som får diagnosen Tourettes syndrom er det ikke uvanlig at symptomene avtar over tid, i noen tilfeller, forsvinner mot voksen alder. Omkring én prosent av alle barn har Tourettes syndrom.

- Hos omkring en tredjedel blir alle symptomer borte igjen ved 18-årsalderen. Hos en tredjedel ser man en bedring, og ticsene er noe man kan leve godt med, og en tredjedel tar dem med inn i voksenlivet med full styrke. For noen er ticsene nesten ikke noe problem, mens andre er massivt plaget, sier Weidle.

Mange trenger derfor ikke behandling mot Tourettes syndrom. For en del er det viktigste at de får informasjon om tilstanden. Andre har kraftige plager og tilstanden kan være svært sosialt hemmende. Det å ha Tourettes syndrom uten å ha fått en diagnose kan være vanskelig.

- Fordi komplekse tics er langsommere enn de enkle, kan de ligne meningsfulle handlinger eller utsagn. Barn kan bli beskyldt for å forstyrre, provosere og irritere. De komplekse vokale ticsene kan oppfattes som provokasjoner og noe man sier for å irritere eller forstyrre, sier Nøstvik.

- Komplekse tics kan blant annet være å ta på andre, ta på ting, kaste ting, kaste med hodet, vri og strekke på kroppsdeler, knekke knoker. Komplekse vokale tics kan være korte ord, fraser, hele setninger, stopp i taleflyten eller plutselige forandringer i stemmeleie, rytme, tempo, tonefall og intensitet.

TICS: Noen plages lite av ticsene. For andre kan det være svært belastende og sosialt hemmende. FOTO: NTB Scanpix
TICS: Noen plages lite av ticsene. For andre kan det være svært belastende og sosialt hemmende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Blant de mest kjente symptomene på Tourettes syndrom er det som kalles koprolali – ufrivillige utbrudd av stygge ord, fraser eller setninger, men kun en liten andel av de med Tourettes syndrom har denne formen for tics. Koprolali kan være svært sosialt hemmende. Noen gjør også upassende bevegelser.

- De kan vise fingeren eller gjøre andre bevegelser med seksuelle undertoner, sier Weidel.

LES OGSÅ: - Jeg har aldri hatt noe problem med å snakke om tvangstankene mine, men det i seg selv kan også bli en tvangshandling

Viktig med informasjon og kunnskap

Hos en del barn kan tics altså gå over etter en periode, men om de er plagsomme og vedvarer er det viktig med en utredning. I tilfeller der man er sterkt plaget finnes medisiner mot ticsene.

For noen hjelper det også med ikke-medikamentell behandling, mens for andre er det informasjon og kunnskap som er viktigst. Andre lidelser som ADHD og tvangslidelser er ikke uvanlig hos de med Tourettes syndrom, og hos noen er det disse som er mest plagsomme og der det er viktigst med behandling.

Hos Norsk Tourette Forening kan du lese mer om både Tourettes syndrom og andre ticstilstander, få råd og veiledning og snakke med likepersoner som selv har Tourettes syndrom eller er pårørende.

LES OGSÅ: De trodde jeg gjorde det med vilje

LES OGSÅ: Barn kan også ha tvangslidelser: - Hun isolerte seg veldig og det var vanskelig å se at hun ikke kunne ha et godt liv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer