Champagne:

Derfor skal du ikke kjøle ned boblene i fryseren

Her er ekspertenes tips - og hvilke glass bør du egentlig bruke?

CHAMPAGNE: Visste du at du ikke bør kjøle ned boblene i fryseren? FOTO: NTB
CHAMPAGNE: Visste du at du ikke bør kjøle ned boblene i fryseren? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nå er det mange av oss som gleder seg stort til å nyte et glass iskalde bobler. Men hvilke metoder er best å bruke for å kjøle ned flasken før den skal poppes?

- Den beste måten å kjøle ned en flaske raskt på, er å bruke en kombinasjon av vann, isbiter og salt. Isbiter sier seg selv, men vann er lurt fordi det gir større kontaktflate mot flasken, og ikke minst leder vann kulde bedre enn luft, sier Trond Erling Pettersen, som er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, til KK.

Derfor kjøles flasken raskere ned i isvann enn i kjøleskap eller fryser, forklarer han. Et triks er å bruke salt i isvannet, og det har vinkelnere brukt i mange år;

- Salt senker vannets frysepunkt, slik at vannet kan bli kaldere enn null grader. Et par never grovt salt i en halvfull bøtte med vann og godt med isbiter - da blir drikken kald på få minutter.

- Husk at det kan ta opptil fem timer før flasken blir kald om du setter en romvarm champagne i kjøleskap. Champagne skal være akkurat så kald som den blir i isvann, sier kokk og forfatter Christopher Sjuve til KK.

17. MAI: Et glass champagne på selveste nasjonaldagen er ikke feil. FOTO: NTB
17. MAI: Et glass champagne på selveste nasjonaldagen er ikke feil. FOTO: NTB Vis mer

Noen tror at korken kan tørke ut og ødelegge champagnen dersom du har den i kjøleskapet for lenge, men både Sjuve og Pettersen sier at du ikke trenger å bekymre deg for det.

- Dette er ikke min erfaring. Champagne tåler fint å stå flere uker i kjøleskap, og den skal stå veldig lenge før det er snakk om at korken tørker inn så mye at det slipper til noe særlig med luft, sier Trond Erling Pettersen.

Skal du lagre champagne i årevis derimot, er ikke kjøleskap stedet, men heller en mørk og kjølig bod eller kjeller hvor den kan ligge i ro. Men for å ha drikkeklar champagne i huset, er kjøleskap helt flott i noen uker, mener ekspertene.

DROPP FRYSEREN: - Boblevin i fryseren vil jeg rett og slett ikke anbefale. Det har blant annet liten effekt. FOTO: NTB
DROPP FRYSEREN: - Boblevin i fryseren vil jeg rett og slett ikke anbefale. Det har blant annet liten effekt. FOTO: NTB Vis mer

Styr unna fryseren!

Før en fest er det ofte mye man skal huske på. Du har kanskje glemt å kjøle ned flasken og derfor lagt den i fryseren i håp om at den skal kjøles ned fort? Det er ikke noe vits, sier Pettersen.

- Boblevin i fryseren vil jeg rett og slett ikke anbefale. Det har blant annet liten effekt. Det virker kanskje fristende å putte flaska i fryseren i fem til ti minutter, men vinen vil ikke bli særlig mye kaldere av det, sier han.

Og - det kan rett og slett være farlig! Pettersen forklarer at trykket i flasken vil øke. Den vil kanskje ikke eksplodere i fryseren, men flasken kan sprekke og splintre når du tar den ut og åpner den.

- Hvor lang tid det tar før slike farlige situasjoner kan oppstå vet jeg ikke, men jeg ville ikke tatt sjansen. Har du ikke isbiter i huset, ville jeg lagt flaska i vasken under rennende kaldt vann, eller satt den i kjøleskapet så lenge du har tid til.

COUPE-GLASS: Disse glassene er fine hvis du ønsker en mykere smak - også gir dem jo en skikkelig Gatsby-feeling! FOTO: NTB
COUPE-GLASS: Disse glassene er fine hvis du ønsker en mykere smak - også gir dem jo en skikkelig Gatsby-feeling! FOTO: NTB Vis mer

Slik velger du glass

For ekstra interesserte kan glassene også være med på å gi stemningen du er ute etter. Selv bruker Pettersen vanlige hvitvinsglass når han drikker bobler.

- Jeg liker å kunne snurre på glasset, og jeg synes aromaene kommer bedre fram i et litt større glass enn det tradisjonelle, smale champagneglasset, sier Pettersen.

Han har gitt en oversikt over de forskjellige glassene som brukes for boblevin:

  • Flute, det klassiske champagneglasset: Glasset er høyt og smalt, slik at det holder godt på boblene.
  • Coupe, den «eldre» versjonen som er lavere: Her slipper boblene lettere ut av vinen, fordi overflaten er større. Dette kan være et fint valg for dem som synes det kan bli litt for mye bobler i vinen, og ønsker en mykere smaksopplevelse.

- Det koker egentlig ned til hva som er viktigst for deg. Er du mest opptatt av smak og aroma, vil jeg anbefale å prøve et hvitvinsglass. Men det er ingenting i veien med å velge et coupeglass – selv om vi vinner der synes jeg boblene forsvinner fort, og at det er vanskelig å snurre på glasset og fange aromaene. Hvis du får festfølelsen av et stilig glass med «feil» form, så er glasset det riktige for deg, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer