Hudpleie:

10 vanlige myter om hud og hudpleie

Bør du unngå å eksfoliere hver dag? Er dyre produkter bedre enn billige? Kan sjokolade gi akne? Ekspertene svarer på 10 vanlige hudmyter.

HUDMYTER: Mange sannheter som hud er rett og slett myter. FOTO: NTB
HUDMYTER: Mange sannheter som hud er rett og slett myter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det finnes utallige tips og råd for hvordan vi kan få finest mulig hud. Forebygge rynker? Myk hud? Naturlig glød? Uansett hva du vil oppnå, finnes det noe som lover deg resultater.

Det kan være vanskelig å navigere seg i denne jungelen av hudpleie-tips, for hvordan kan vi vite hva som faktisk stemmer?

Skal vi tro en artikkel i helsemagasinet Medical News Today, er det mange etablerte sannheter om hud og hudpleie som rett og slett er myter.

I artikkelen lister professor i dermatoepidemiologi, Hywel C. Williams, og Dr. Beth Goldstein, opp vanlige myter om hudpleie. Vi har oppsummert disse!

1. Dyre kremer kan holde huden din ung «for alltid»

At vi kan holde oss unge for alltid, er det vel ingen som tror. Men at en rekke hudpleieprodukter lover oss ungdommelig hud og færre rynker, er det ingen tvil om!

Noen ganger kan dyre produkter virke mer lukrative, og kanskje til og med mer effektive. Men stemmer det at de rett og slett kan bremse aldring eller redusere rynker?

Dr. Goldstein påpeker at 90 prosent av hudens aldring kommer fra det som kalles «photoaging» (tidligere aldring av huden som forårsakes av UV-stråler).

- Så alle kremer som hevder de kan motvirke rynker og aldring, tar feil.

Professor Williams forklarer at enkle fuktighetskremer kan oppnå ganske mye, og at kremer med retinoider kan forbedre effekter av «photoaging».

Det aller viktigste vi kan gjøre for å bremse aldring av huden, er imidlertid å bruke solkrem. Og solkrem trenger ikke være dyrt, påpeker ekspertene.

RIKTIG HUDPLEIE: Det kan være vanskelig å vite hvordan vi best tar vare på huden vår. Her får du avkreftet 10 vanlige hudmyter. FOTO: NTB
RIKTIG HUDPLEIE: Det kan være vanskelig å vite hvordan vi best tar vare på huden vår. Her får du avkreftet 10 vanlige hudmyter. FOTO: NTB Vis mer

2. Inntak av vann holder huden hydrert

Nok inntak av vann inngår ofte i de «standard» rådene for å oppnå fin hud. Det skal jo holde huden hydrert, og dermed motvirke at den blir tørr og gusten.

Men, ifølge professor Williams, er det ikke nøyaktig sånn det fungerer. Han forteller at vann bare holder huden hydrert i form av at vann holder kroppen hydrert - og huden er det største organet i kroppen.

- Det er ingen bevis for at det å drikke vann, direkte påvirker huden din, med mindre det er under ekstreme forhold, for eksempel et heteslag eller alvorlig dehydrering, sa Dr. Goldstein til Medical News Today.

3. Et skittent ansikt kan forårsake akne

Du har kanskje hørt at du ikke skal ta deg for mye i ansiktet hvis du vil ha plettfri hud? Det er lurt å passe på at du ikke overfører smuss og bakterier til ansiktet, men det er ikke slik at det i seg selv fører til akne.

- Det er ikke riktig at de som slurver med å vaske ansiktet er mer utsatt for akne, bekrefter Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege på hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, til KK.

Men han legger til:

- Hvis en yngre person har en fet hudtype i utgangspunktet eller er mye eksponert for fete oljer/oljedamp i arbeid eller fritid, kan det imidlertid være slik at normalt renhold av huden i ansiktet med vann og mild såpe kan forebygge forverrelse av en akne-tilstand han/hun allerede sliter med.

Dr. Goldstein uttaler til Medical News Today at kviser er forårsaket av et komplekst samspill mellom hormoner og huden, ikke smuss:

- Folk vil bruke skrubber, tonere og mange produkter for å rengjøre ansiktet for å håndtere eller forhindre akne, men ofte kan dette bare føre til irritasjon. Porene tettes av keratin, et protein som produseres av hudcellene, ikke smuss.

4. Sjokolade gir akne

Av de samme grunnene som nevnt over, vil heller ikke sjokolade og annen usunn mat føre til akne.

- Det er ikke på grunn av dårlig kosthold at man har dårlig hud. Men å gjøre noe med kostholdet kan minske symptomene. Det er en viktig presisering, har hudlege Bjørn E. Bondevik tidligere uttalt til KK.

RIKTIG KREM: Er dyre kremer bedre for huden vår? Ikke nødvendigvis, sier hudlege. FOTO: NTB
RIKTIG KREM: Er dyre kremer bedre for huden vår? Ikke nødvendigvis, sier hudlege. FOTO: NTB Vis mer

5. All soleksponering er skadelig for huden

At vi må bruke solfaktor, spesielt når vi oppholder oss i sterk sol, er det ingen tvil om. Solfaktor forebygger hudkreft, og er en viktig del av hvordan vi tar vare på huden.

Men vi får også viktig vitamin D fra sola - så hvordan balanserer vi dette? Vil solkrem hindre opptak av vitamin D?

- Fordi vi har så få soldager, vil vi gjerne ha mest mulig sol når vi endelig har muligheten. Da bråsoler vi oss ofte og blir solbrente. Sol i moderate mengder er sunt, men mye sol på en gang kan gjøre oss solbrent. Dette øker risikoen for føflekkreft og annen type hudkreft, forklarer generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Solkrem kan gjøre at kroppen produserer mindre D-vitamin, men selv ved normal bruk av solkrem om sommeren vil huden produsere nok vitamin D. Du får også vitamin D gjennom kosten, og kan ta det som tilskudd, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

6. Spray-tan og selvbruning beskytter mot UV-stråler

Selv om du får farge av spray-tan og selvbruning, betyr ikke det at huden er beskyttet mot UV-stråler.

Makeupartist og skjønnhetsblogger Tone Skipá, har tidligere fortalt dette til KK:

- Selvbruning farger først og fremst de døde hudcellene på toppen, mens sola trenger dypere ned i huden slik at produksjonen av melanin settes i gang. Når melaninet kommer opp til overflaten blir huden brun av sola. Derfor er det superviktig å bruke SPF på samme måte som om man var blek, ellers blir du brent. Selvbruning gir ingen solbeskyttelse!

7. Vitamin E kan redusere synligheten av arr

Mange forskere har undersøkt hvorvidt vitamin E reduserer synligheten av arr.

Professor Williams og Dr. Goldstein uttaler begge til Medical News today at det ikke finnes nåværende data som støtter dette.

Sollesnes Holsen forteller at tilførsel av vitamin E på sår som skal gro hevdes å gi mindre utvikling av uheldig arrdannelse, og at vitamin E også skal kunne brukes i behandlingen av arr som allerede er tilstede.

- Jeg har ikke funnet godt medisinskfaglig belegg for at det er slik. Vitamin E brukes i hvert fall ikke i medisinsk arrbehandling, uansett årsak til arrene, forteller hudlegen.

8. Naturlige produkter er bedre for huden

Produkter som blir markedsført som naturlige er populære blant mange. Men «naturlig» sier ingenting om produktets effektivitet eller sikkerhet:

- Arsenikk er jo også naturlig. Mange naturlige produkter, som fuktighetskremer, er veldig dyre og har ingen ekstra fordeler sammenlignet med billigere, raffinerte produkter, påpeker Professor Williams.

Hvis du foretrekker naturlige ingredienser, er det er derfor lurt at du sjekker ingredienslisten og undersøker like nøye som du eventuelt ville gjort med et «ikke-naturlig» produkt.

EKSFOLIERING: Eksfoliering er bra for huden, men pass på at du ikke gjør det for mye. FOTO: NTB
EKSFOLIERING: Eksfoliering er bra for huden, men pass på at du ikke gjør det for mye. FOTO: NTB Vis mer

9. Sår trenger luft for å leges

Alle som har hatt plaster på et sår, har vel hørt kommentaren; såret trenger luft!

Dette er en myte, bekrefter Sollesnes Holsen.

- Sårene får det nødvendige oksygenet og de nødvendige næringsstoffene som trengs via blodsirkulasjonen. Og om den er dårlig, kan oksygen fra luften ikke være til hjelp. Det er faktisk slik at ved medisinsk sårbehandling foretrekker vi at såret har et tett og fuktig miljø; da går tilhelingen raskest.

Når det gjelder ubetydelige sår og skrubbsår, kan imidlertid disse fint gro uten plaster eller annet dekke – med sin egen skorpe som «bandasje». Slike sår gror uansett, forklarer hudlegen.

10. Daglig eksfoliering er nødvendig for fin hud

Eksfoliering, også kjent som peeling eller skrubb, fjerner døde hudceller og er en del av manges hudpleierutine. Men det er ikke nødvendig å eksfoliere daglig.

- Huden føles mykere etter eksfoliering, men gjentatt eksfoliering er skadelig for den naturlig hudbarrieren, uttalte Professor Williams til Medical News Today.

Karim Sayed, lektor og medisinsk ansvarlig ved Universitetet i Sørøst-Norge, Fakultet for Helsevitenskap, kosmetisk dermatologisk, har tidligere fortalt KK at det alltid bra å eksfoliere huden for å bli kvitt døde hudceller. Men han anbefaler deg å ta en ekstra titt på produktet du har stående i baderomshylla.

- På vinteren kan du gjerne bytte til et produkt som ikke er full så tøft. For eksempel et mindre kornete og grovt produkt dersom du bruker en fysisk eksoliator, eller en mildere syre om du bruker kjemisk eksfoliator. De som inneholder begge deler kan bli litt for tøffe.

Han anbefaler også å eksfoliere litt sjeldnere. For eksempel to ganger i uken i stedet for hver dag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer