Kk Living

Slik redder du plantene fra feriedøden

6 tips som holder dem friske og raske til du er tilbake.

SNAKK MED NABOEN: Selv om det finnes mange gratistriks du kan benytte deg av i ferien, kan det også være lurt å alliere seg med en nabo, sier eksperten.  Foto: Li Ding / Alamy/All Over Press
SNAKK MED NABOEN: Selv om det finnes mange gratistriks du kan benytte deg av i ferien, kan det også være lurt å alliere seg med en nabo, sier eksperten. Foto: Li Ding / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det sommer, og med det følger ofte ferieturer og helger på hytta.

Både i stua og i hagen har du kanskje brukt noen tusenlapper på å plante de fineste blomstene, og nå er du bekymret for hvordan det vil gå med dem mens du er borte.

Selv om det føles umulig, går det faktisk an å beholde dem fine samtidig som du får deg et pust i bakken!

Vi kontaktet Marianne Utengen, gartner i Det Norske Hageselskap, for noen gode råd.

IKKE GØY: Døde planter er ikke hyggelig å komme hjem til.  Foto: (c) Halfdark /fstop/Corbis/All Over Press
IKKE GØY: Døde planter er ikke hyggelig å komme hjem til. Foto: (c) Halfdark /fstop/Corbis/All Over Press Vis mer

- Det finnes mange smarte ting du kan prøve for å holde liv i plantene dine. På de varmeste dagene trenger sommerblomster som står i solen vann hver kveld, sier Utengen.

Siden de færreste av oss er villig til å investere flere tusen kroner i dyre vanningsanlegg, har hun noen andre gode råd.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge store planter

Plant i store krukker

- Det kan være veldig lurt å alliere seg med en hyggelig nabo som kan ta en tur innom med hageslangen.

Dersom du ikke vil bry naboen, men heller ikke vil sitte hjemme hele sommeren for å passe på plantene dine, er det noen enkle gratistriks du kan prøve.

VÅRPLANTING: Etablerte planter ute i hagen har større sannsynlighet for å overleve tiden du er borte på ferie.  Foto: Colourbox
VÅRPLANTING: Etablerte planter ute i hagen har større sannsynlighet for å overleve tiden du er borte på ferie. Foto: Colourbox Vis mer

Seks triks fra Det Norske Hageselskap:

  • Pottene kan graves halvveis ned i blomsterbedet.
  • Sett pottene på husets skyggeside.
  • Legg gressavklipp over jorda i potta/krukka. Dette hindrer fordamping.
  • Fyll halvannenliters flasker med vann og stikk hardt ned i pottejorda. Vannet vil gradvis sive ut av flaska.
  • Plant i store krukker som rommer mye jord
  • Klipp tilbake plantene før du reiser og fjern blomstene. Mindre bladverk og lite blomster fordamper mindre vann.

 

LES OGSÅ: Stilakutten: Få sommerstemning i stua!

BRUK STORE POTTER: Et triks for å få plantene til å vare lenger, er å bruke større potter med plass til mer jord. Foto: Image Source/All Over Press
BRUK STORE POTTER: Et triks for å få plantene til å vare lenger, er å bruke større potter med plass til mer jord. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer


Etablerte hageplanter er enklere

Noen planter er det imidlertid mye lettere å reise fra enn andre.

- Stauder, roser, busker og trær og ellers alt som er plantet ute i hagen. Også sommerblomster plantet i bedet i våres vil klare seg godt, sier Utengen. 

- Så lenge de er godt etablert, altså ikke nyplantet rett før man reiser, er det ikke problematisk å forlate hagen. Etablerte planter har røtter som søker ned i dypere jordlag der de kan hente opp vann. Reis gjerne bort i tre–fire uker dersom det stort sett er denne typen planter du har, sier hun.

Hvilken forfatning plenen er i når du kommer hjem igjen, er en annen sak. Men dette er det heller ikke så vanskelig å fikse på.

- Man risikerer å komme hjem til en avsidd plen, hvis det har vært tørt, eller en overvokst plen, hvis det har regnet mye, men plenen tåler dette godt kommer seg igjen etter henholdsvis første regnskyll eller et par tre runder med gressklipperen, sier Utengen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer