Lage putekasse

Denne putekassen bygger du enkelt selv!

Snekrer du putekassen selv, kan du virkelig skreddersy den til terrassen din. Her får du ekspertenes byggetips!

LAGE PUTEKASSE: Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør, bygget en utebenk som også fungerer som en putekasse. Se bilder av fremgangsmåten lenger nede i artikkelen! FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
LAGE PUTEKASSE: Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør, bygget en utebenk som også fungerer som en putekasse. Se bilder av fremgangsmåten lenger nede i artikkelen! FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Publisert

Endelig er varmesesongen for alvor i gang, på tide å legge puter oppi hagestolene, for nå er vi klare for utekos!

Men sommeren i Norge kan som kjent variere rent værmessig, og mellom solfylte dager kommer det garantert noen regnskurer også. Da er det praktisk å ha en putekasse stående på terrassen som du kjapt kan slenge putene oppi når regnet kommer, så kan du enkelt hente dem frem igjen når solen er tilbake.

Har du ikke putekasse, kan løsningen være å snekre en selv! Og det er nødvendigvis ikke så veldig komplisert, ifølge fagfolket.

Her får du eksperttipsene!

Kombo-kasse

Joda, det enkleste er selvsagt å kjøpe en ferdig putekasse i butikken. For det finnes utallige typer putekasser i ulik form, størrelse, farge og materiale. Noen er rimelige, andre er dyre.

Men kvaliteten varierer også, og ikke alle variantene er solide nok til å stå ute året rundt i norsk ruskevær. Så bygger du putekassen selv, kan du sørge for at den er skikkelig robust.

- Å bygge en putekasse er noe alle kan få til om de har lyst nok. Det er mange gode løsninger å finne på nettet, eller ved å spørre en venn eller en pappa, smiler Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør.

Hun driver også interiørbloggen Mittlilleprosjekt, og på sin instagramkonto deler hun jevnlig diverse interiørtips.

En annen fordel med å bygge putekassen selv, er at du kan tilpasse kassen slik at den passer perfekt til ditt uteområde når det gjelder stil og farge. Og du kan også lage en kombo-kasse: for eksempel et bord med integrert lagringsplass, eller en benk som også fungerer som putekasse.

Haugholt har god erfaring med å designe og bygge sine egne møbler, og putekasse er intet unntak.

I dette blogginnlegget kan du se hvordan hun gikk frem da hun laget en utebenk med integrert putekasse, lenger ned i vår artikkel viser vi deg litt av fremgangsmåten!

Før du går i gang

Olaf Haugland, daglig leder ved Byggmester Olaf Haugland AS, mener samtidig at det er viktig å være klar over at å bygge egen putekasse ofte kan bli dyrere enn å kjøpe en ferdig.

- Men fordelen er at en hjemmesnekra putekasse jo kan tilpasses bedre til mål, materialer og stilen som passer sammen med hus eller utemiljø, sier Haugland.

Vil du selv bygge en putekasse, bør du ha en god plan og tenke gjennom hva du ønsker, råder de to ekspertene.

Så er du fast bestemt på å lage en kasse selv, mener Haugholt og Haugland at du må tenke gjennom følgende:

 • Vedlikeholdsfritt plank er enkelt om du ikke har lyst å male eller beise kassen.
 • Hvor skal putekassen stå plassert på uteområdet/terrassen?
 • Avklar høyde, dybde og bredde på kassen. Husk rett mål til puter så de passer inn. Et tips er å lage en putekasse som er 60 centimeter i dybde, for da finner du mange puter du kan kjøpe, for eksempel på Ikea.
 • Vil du bruke putekasse som benk i tillegg, husk at tykkelsen på madrassen eller putene du vil ha oppå kassen vil bygge på høyden på kassen.
 • Om du ikke isolerer putekassen, bør den ikke brukes til puter om vinteren da det kan bli kondens inni den. Det kan gjerne være smale spalter i gulv for lufting, men topplokk og sider bør være tettest mulig med tanke på lekk i vind og regn, ellers kan putene bli ødelagte.
 • Bygger du en enkel putekasse uten isolering, bør den i det minste stå under tak.
 • Er du usikker på hvor du vil plassere putekassen, er en løsning å montere hjul på den slik at du lettere kan flytte den.

Utstyret du trenger

Når du har laget deg en byggeplan gjelder det å ha alt nødvendig utstyr klart:

- Når det gjelder hvilket materiale du skal bruke, tenk over at materialer som skal stå ute bør være trykkimpregnert eller på annen måte beskyttet mot fukt, tipser Haugland.

Vedlikeholdsfrie planker vil holde lenger og må ikke behandles så mye, tipser Haugholt, så dette vil spare deg for mye jobb.

- Men dette materiale koster litt mer, så her må du ta en vurdering på hvor mye jobb du ønsker, sier hun.

Til selve byggingen trenger du først og fremst:

 • valgfritt plank
 • en kappsag og splittsag for å kappe til planket
 • skruer og/eller spiker
 • drill eller spikerpistol for å skru sammen
 • målebånd eller tommestokk
 • blyant til å markere når du måler

Bygge putekasse - steg for steg

Oppsøker du en faghandel for å handle inn materiale og eventuelt egnet utstyr, gjør du lurt i å be fagfolkene som jobber der om råd og veiledning for å få en nærmere forklaring på fremgangsmåten som byggmester Haugland og interiørkonsulent Haugholt tipser om her:

 • Start med å måle opp og kappe til materialene.
 • For å unngå fukt eller lettere opptørking av plankene mens du bygger, legg et eget golv på labanker av lekter.
 • Skru sammen rammen til putekassen.
 • Skru så på alle plankene rundt.
 • Byggmester Haugland anbefaler at sidevegger bygges av stående eller liggende materialer med fals eller not-fjær for tettest mulig kledning, festet i innvendig lekter/spikerslag.
 • Lag så lokket enten med en helt plate eller med plankematerialer. Det beste er om lokket er vanntett slik at putene kan ligge i boksen året rundt.
 • Hvis du vil isolere putekassen fullstendig, kan lokket godt lages av en type not-fjær-panel festet på labanker eller lekte med hengsler på ene siden, gjerne med en kant ned over sidekledning, og fuget og oljet godt. Du kan også legge en diffusjonsåpen undertaksduk under panelet. En diffusjonsåpen undertaksduk gjør altså putekassen helt vanntett, vindtett og dampåpen, noe som danner et luft- og regntett sjik. Hovedfunksjonen til duken er å fange opp kondensvann.

Kathrines putekasse

Da interiørkonsultent Haugholt bygget utebenken som også fungerer som en putekasse, dokumenterte hun litt av fremgangsmåten på bloggen sin.

Denne kassen er ikke isolert og vanntett, men hun viser hvor enkelt du kan gjøre det når du skal snekre putekasse selv. Vil du isolere den slik at den blir helt vanntett, kan du gjøre dette til slutt, slik som byggmester Haugland anbefaler over.

Utstyret Haugholt brukte var kebonyplanker, kapp- og gjærsag, drill, skruer, tommestokk, blyant, vinkler.

Ferdig benk med integrert lagringsplass til puter. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Ferdig benk med integrert lagringsplass til puter. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Hun laget en glipe på lokket slik at hun enkelt kan ta hånden nedi og løfte det opp. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Hun laget en glipe på lokket slik at hun enkelt kan ta hånden nedi og løfte det opp. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Hun kappet to planker som hun festet på sidene, slik at lokket blir låst fast i riktig posisjon og ikke flytter på seg. Plankene fungerer også som en hemp, slik at det er enklere å få lokket på plass når man åpner og lukker. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Hun kappet to planker som hun festet på sidene, slik at lokket blir låst fast i riktig posisjon og ikke flytter på seg. Plankene fungerer også som en hemp, slik at det er enklere å få lokket på plass når man åpner og lukker. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
For at putene skal få lufting på undersiden, for å unngå sur lukt og fuktighet, la hun tre vanlige terrassebord nedi kassa. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
For at putene skal få lufting på undersiden, for å unngå sur lukt og fuktighet, la hun tre vanlige terrassebord nedi kassa. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Plankene la hun oppå bereplankene i sittegruppa, for at det skulle bli litt høyde under. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Plankene la hun oppå bereplankene i sittegruppa, for at det skulle bli litt høyde under. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Så satte hun to planker under slik at plankene ikke skal bøye seg. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Så satte hun to planker under slik at plankene ikke skal bøye seg. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Bunnen er ikke tett, men du kan etterisolere. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Bunnen er ikke tett, men du kan etterisolere. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Så er kassen klar til å legge putene oppi. Før det kan du selvsagt beise eller male som du vil. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no.
Så er kassen klar til å legge putene oppi. Før det kan du selvsagt beise eller male som du vil. FOTO: Kathrine Haugholt / Mittlilleprosjekt.no. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer