Prevensjon

Ny spiral kommer på markedet

Inneholder mindre hormoner og kan brukes av personer som ikke har fått barn.

NY MINISPIRAL KOMMER PÅ MARKEDET: Den nye minispiralen heter «Jaydess», og er en liten T-formet spiral av plast som plasseres i livmoren, hvor den langsomt skiller ut lave doser av gestagenet levonorgestrel lokalt. Foto: All Over Press
NY MINISPIRAL KOMMER PÅ MARKEDET: Den nye minispiralen heter «Jaydess», og er en liten T-formet spiral av plast som plasseres i livmoren, hvor den langsomt skiller ut lave doser av gestagenet levonorgestrel lokalt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
EU-kommisjonen har gitt grønt lys for en ny minispiral som hittil har den laveste dosen med hormoner blant de hormonelle alternativene.

Det er mange som har problemer med å huske å ta p-pillen sin hver dag, og da kan dette være et godt alternativ.

I motsetning til andre spiraler - skal denne spiralen være bedre egnet for kvinner som ikke har fått barn tidligere.

LES OGSÅ: Får du mørke hår her?

LANSERER NY MINISPIRAL PÅ DET NORSKE MARKEDET: "Jaydess" er en nye minispiral med langt mindre hormoner og kan brukes av personer som ikke her fått barn.  Foto: Produsenten
LANSERER NY MINISPIRAL PÅ DET NORSKE MARKEDET: "Jaydess" er en nye minispiral med langt mindre hormoner og kan brukes av personer som ikke her fått barn. Foto: Produsenten Vis mer

Kan brukes av alle kvinner

Den nye minispiralen heter «Jaydess», og er en liten T-formet spiral av plast som plasseres i livmoren, hvor den langsomt skiller ut lave doser av gestagenet levonorgestrel lokalt.

– Dette er en den mest skånsomme prevensjonsmetoden med normal syklus. Hormonspiralen virker kun lokalt i livmoren ved at den hindrer slimhinnen å bygges opp, og derfor blir blødninger mindre eller helt borte, sier gynekolog Maitii Østerberg, til KK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Spiralen kan sitte i i opptil tre år og når du tar den ut vil den normale fertiliteten opptrettes umiddelbart.

– Spiralen passer til alle kvinner. Det er en gammel myte som er vanskelig å knekke at man må ha født barn for å bruke spiral, sier Østerberg.

Hun forteller at også kvinner som har hatt blodpropp kan bruke denne spiralen, siden det ikke finnes noen kontraindikasjoner.

– Denne spiralen passer godt til unge jenter som kan ha vanskeligheter med å huske å ta p-pillen hver dag. Den kan kanskje bidra til å få ned antall aborter i denne aldersgruppen.

LES OGSÅ: Derfor bør du sove en time til

Utførte studie på 1432 kvinner

Før den ble godkjent av EU-kommisjonen var minispiralen med i en internasjonal fase III studie som inkluderte 1432 kvinner i alderen 18-35 år fra 11 forskjellige land.

39 prosent av kvinnene som deltok i studien hadde ikke tidligere født barn. Resultatene viste at minispiralen er et svært sikker prevensjonsmiddel som gir mer enn 99 prosent beskyttelse mot uønsket graviditet, samt at den ble godt tolerert og det ble ikke rapportert noen uventede, alvorlige bivirkninger.

Det var imidlertid en lav forekomst at bivirkninger - som graviditet utenfor livmoren, magesmerter, utstøting av spiralen, og perforering av livmoren - som også er registrert ved bruk av minipiller, p-stav og hormonspiral.

Størrelsen på nye minispiralen er 28x30 mm, og innsettingshylsen er 3,8 mm i diameter.

LES OGSÅ: Viktig melding til kvinner over 25 år

Spiralen med minst hormoner på markedet

«Jaydess» er forventet å komme på det norske markedet til neste år, men skal fortsatt gjennom noen prosesser før den vil komme på markedet her til lands.

PR-manager i Bayer HealthCare, Anna Cohen, kan fortelle at minispiralen skiller seg ut fra prevensjonsmiddel fordi den bare inneholder 26 prosent hormoner, i motsetning til Mirena - som for øyeblikket er den med minst hormoner på markedet.


– Når den kommer på markedet vil den kunne settes inn av alle leger i landet, sier hun til KK.no.

Det vil imidlertid variere fra kvinne til kvinne hvordan de opplever det er å sette den inn.

– Hvis du ser på tidligere studier rundt de spiralene som er på markedet i dag, så opplever en del kvinner ubehag når de setter den inn. Andre derimot, kjenner det nesten ikke. Dette varierer veldig, forteller Cohen.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha færre sexpartnere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer